Znanost
7519 prikaza

Izbušili najdublju rupu ikad na Antarktici - dva kilometra

Rupa u lednom pokrivaču Antarktike
Screenshot/British Antarctic Survey
Najveća ikad izbušena rupa na zapadnoj Antarktici dat će znanstvenicima odgovore na brojna pitanja

Život na Antarktici i dalje je misterija, tj. tragovi tog života koji se u njemu mogu pronaći. Vjeruje se kako će upravo ovo područje imati važnu ulogu u sljedećih nekoliko desetljeća upravo zbog brzine topljenja ledenog pokrivača. Taj proces je nepredvidljiv pa je tako znanstvenicima teško otkriti kojom brzinom će se taj led otopiti.

Upravo zato tim stručnjaka izbušio je rupu duboku više od dva kilometra u dubinu leda. 

Ledeni pokrov na Antarktici čine ledeni šelfovi koji se rapidno tope. Iznimka je Ross Ice Shelf, koji kako se čini postaje sve veći. No ukupni ledeni pokrivač topi se, a u tome mu pomaže i niz podzemnih vulkana. Topi se čak i puno brže nego što su znanstvenici procijenili, iako neki drugi faktori mogu utjecati na usporavanje tog procesa, piše Popular Mechanics.

Antarktika Veliko otkriće Znanost Ispod Antarktike našli groblje mrtvih kontinenata

Ovo možda zvuči poput zbunjujuće kontradiktornosti, no nije tako. Nitko zapravo ne zna što se točno događa na zapadnoj Antarktici, a velike količine podataka nalaze se zakopane ispod ledenog pokrivača. Upravo zato znanstvenici su mjesecima bušili duboku rupu u ledu.

Nije im to bio lak zadatak, posebno zato što su već jednom probali, 2004. godine, pa nisu uspjeli. Ovog puta proveli su 12 tjedana bušeći ledeni pokrov sa bušilicom. 8. siječnja tim od 11 znanstvenika nakon 63 sata kontinuiranog bušenja konačno je uspio, prošli su kroz led i došli do sedimenta na dnu. 

"Čekao sam ovaj trenutak jako dugo vremena i presretan sam što smo konačno ostvarili svoj cilj", rekao je voditelj projekta Andy Smith.

Dio je to projekta British Antarctic Survey nazvanog Bed Access, Monitoring and Ice Sheet History - BEAMISH.

To je i najveća ikad izbušena rupa na zapadnoj Antarktici (uz pomoć bušilice). 

Kroz rupu će znanstvenici poslati niz instrumenata kako bi proučili sediment koji se nalazi duboko na dnu i tako po prvi puta dobiti uvid u ono što se na dnu nalazi i kako zapravo taj led izgleda. I tako će možda i konačno dobiti odgovor na pitanje što će se s ledom događati u budućnosti. 

Još jednu rupu izbušili su 22. siječnja a planiraju i još jednu na udaljenosti od oko kilometra. Istraživanja će nastaviti do sredine veljače. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:19 29.Siječanj 2019.

    neće ništa pronać