Znanost
2309 prikaza

Hubble "uhvatio" najudaljeniju zvijezdu do sada

Ilustracija  za zvijezdu i Saturn
Pixabay
NASA uhvatila svjetlost zvijezde koja je postojala prije skoro deset milijardi godina

Hubble, teleskop Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) uhvatio je svjetlost zvijezde koja je postojala prije gotovo deset milijardi godina.

Znanstvenici su, tijekom proučavanja supernove, primjetili izvor svjetlosti za koje su zaključili da pripada zasebnoj zvijezdi.

"Ovo je prvi puta da vidimo povećanu, individualnu zvijezdu. Mogu se vidjeti individualne galaksije, no ova je zvijezda barem 100 puta udaljenija nego sljedeća zvijezda koju možemo proučavati, izuzevši supernove". Jedinstveno otkriće astronomima će dati uvid u formiranje i evoluciju zvijezda, ali i o položajima klaster galaksija u kojem se "rađaju" zvijezde kao i o prirodi tamne tvari.

Svjetlost zvijezde, koju je ekipa znanstvenika prozvala Ikar, emitirana je samo 4.4 milijarde godina poslije Velikog praska. Radi tako goleme udaljenosti nemoguće je vidjeti takve zvijezde čak i sa najjačim teleskopima. 

Zvijezda je vidljiva Hubbleu zahvaljujući tome što su se u slučaju Ikara "poklopili" neki procesi koji su omogućili vidljivost. Zvijezda je plava i dvostruko toplija od našeg sunca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 04:20 07.Travanj 2018.

    zapravo ta zvijezda je bijela, ali je zbog njene visoke temperature vidimo u ultraljubičastom dijelu spektra pa je "obojana" plavo. i naše sunce je bijelo iako ga crtamo žuto, japancima je crveno.

  • vlado 13:14 06.Travanj 2018.

    zarađivaj pičku matere svoje kod kuće i na kari ako hočeš, ali nas oslobodi tvojih gluposti tj prodaje magle

  • nelson 18:01 05.Travanj 2018.

    i opet nema života ni tamo