Znanost
4393 prikaza

Hitlerove zube sakrili u SSSR-u radi istraživanja

Adolf Hitler
Wikipedia
Ostaci Hitlera i Eve Braun u Sovjetskom savezu čuvani su u više od 70 godina u tajnosti

Razne teorije o Hitlerovom samoubojstvu, ubojstvu ili bijegu dio su su gotovo povijesnih priča. Razne teorije zavjere pokušavale su dokazati kako je Hitler živ i dobro skriven na nekoj farmi u Južnoj Americi. No ipak neosporna činjenica je kako je on počinio samoubojstvo 30. travnja 1945. godine, uoči pada Berlina. 

Leševi Hitlera, njegove supruge Eve Braun i dvojice njihovih pasa, spaljenih u vrtu Reichovog kancelara, koje je po Hitlerovim željama nadzirao njegov privatni tajnik Martin Bormann, otkrila je posebna jedinica Crvene armije 2. svibnja. O pronalasku je odmah obaviješten Staljin, a Rusi su strogo kontrolirali bilo kakve vijesti o Hitlerovoj smrti.

Naslovnica novina američke vojske | Author: Pinterest Pinterest
Pretpostavlja se kako je upravo Staljin htio da drugi misle kako je Hitler živ i da su ga sakrile obavještajne službe Velike Britanije ili SAD-a. Sve je to bilo njegova želja da baci sumnju na svoje donedavne saveznike uoči Hladnog rata. Teorija kako to stvarno i jesu Hitlerovi ostaci potvrđena je u studiji koju su nedavno objavili francuski znanstvenici kojima je, po prvi put u povijesti, dozvoljeno da proučavaju zube sa Hitlerovog leša.

"Najprije smo ga identificirali po njegovoj protezi, potpuno neobičnog oblika i neuobičajena za to vrijeme. Podudarnost je bila 
anatomski i tehnološki savršena", rekao je voditelj istraživanja prof. Philippe Charlier.

U dobi od 56 godina Hitler je imao samo pet svojih pravih zuba, a njihove analize nisu pronašle ni jedan trag mesa, što potvrđuje teoriju kako je Hitler bio vegetarijanac. Plave naslage na protezi potvrđuju i teoriju kako je Hitler uzeo cijanid prije nego je počinio samoubojstvo pucajući si u glavu. Potvrda je to i povijesnog tijeka kojeg su stručnjaci već ranije utvrdili u kojem je Hitler najprije popio otrov a zatim pucao, piše The Vintage News

Po izjavama onih koji su pratili Hitlera u bunkeru tih posljednjih tjedana postojanja Trećeg Reicha, krajem travnja postalo je jasno kako uništene njemačke vojne snage ipak neće pomoći Berlinu. Zalihe oružja su se smanjivale a Sovjeti, koji su izgubilo oko 20 milijuna ljudi u ratu kojeg je pokrenuo Hitler, su se približavali.

Adolf Hitler | Author: Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0 Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0

28. i 29. travnja Hitler je dozvolio onima koji žele da pokušaju pobjeći iz bunkera, no mnogi su ipak ostali uz svog vođu. Hitler, koji je oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu, bio je spreman za smrt. Njegova jedina želja bila je da se njihova tijela ne mrcvare i ne pokazuju javnosti, kao što je to bilo u slučaju Benita Mussolinija. 

Hitler se oprostio sa Bormannom, Goebbelsom i njihovim obiteljima, i ostalim osobljem. Nakon toga on i Eva povukli su se u svoju sobu. Nakon jednog ili dva sata čuo se pucanj. Tajnik Bormann i ostali pronašli su njihova beživotna tijela. Omotali su ih u nacističku zastavu, odnijeli u vrt i spalili. Uz zvukove Wagnera na radiju je objavljeno kako je umro heroj.

Sovjeti su pronašli sagorjele ostatke u vrtu i po zubalu identificirali Hitlera.

Eva Braun i Hitler | Author: Wikipedia Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

Mlada žena koje je u Crvenoj armiji radila kao prevoditeljica Elena Rzhevskaya dobila je njegove zube i pronašla asistenta stomatologa koji je Hitlera posjetio u bunkeru i mogao potvrditi kako su zubi njegovi. Ona je bilo Židovka a događanja tih dana opisala je u memoarima Berlin May 1945. godine izdanima u Sovjetskom savezu 60-ih godina prošlog stoljeća. Njezina unuka rekla je kako su njezinoj baki povjerili Hitlerove zube jer je "bila časnica i žena a svi su znali kako će se svi muškarci na Dan pobjede napiti i slaviti", pa im se nije moglo vjerovati.

Ostaci su poslani u Sovjetski savez i u tajnosti čuvani desetljećima. Prvo istraživanje Hitlerovih ostataka, nakon onih u 1946. godini, proveli su francuski znanstvenici 2017. godine. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:19 08.Kolovoz 2018.

    hitler se ubio

  • jluci82 12:36 07.Kolovoz 2018.

    "i dvojice njihovih pasa"....hahahahaha