Znanost
8972 prikaza

Hawking: Zadnje briljantno otkriće dovršio uoči smrti

Stephen Hawking
Press Association/PIXSELL
Znanstveni rad bit će objavljen kroz kraće vrijeme, otkriva - kako je sve počelo

I kada se mislilo da je jedan od najvećih umova 20. i 21. stoljeća dao sve što je mogao, Stephen Hawking iznenadio je još jednom. Samo nekoliko dana prije nego što će umrijeti, on je s kolegom Thomasom Hertogom objavio svoj posljednji znanstveni rad, ovaj put takav kojim predstavlja, među ostalim, revolucionarne matematičke proračune kojima objašnjava kako čovječanstvo može provjeriti postoje li paralelni odnosno neki drugim univerzumi osim ovog u kojem živimo.

Spektakularnu vijest za Euronews komentirao je osobno 43-godišnji belgijski teorijski fizičar Hertog, koji inače radi na Sveučilištu Leuven. Rekao je da rad naziva "Glatki izlaz iz vječne inflacije" objašnjava kako bi bilo moguće da je Velikim praskom nastao multiverzum u kojem bi naš univerzum bio samo jedna od stvarnosti. Hertog je objasnio da je posljednji znanstveni rad što ga je Hawking napravio poboljšana verzija njegovog (i James Hartleovog) modela univerzuma iz 1983.

Stephen Hawking Globalna zvijezda Znanost Fenomen Hawking: Rekli su mu da neće dočekati 23. rođendan

Riječ je o modelu svemira koji zadovoljava uvjet bezgraničnosti; takav da prostor i vrijeme jesu konačni, ali se zatvaraju u sebe bez rubova ili granica. Model je briljantno rješenje jer objašnjava da u kritičnom trenutku singularnosti Velikog praska vrijeme prelazi u prostornu dimenziju, pa je odjednom moguće primijeniti kvantnu fiziku i tijekom tog razdoblja. Najvažnije je to da su tijekom godina znanstvenici shvatili da ovakav model ne opisuje samo jedan nego beskonačno mnogo univerzuma.

No, Hawking nije bio niti time zadovoljan. "Pokušajmo ukrotiti multiverzum", objasnio je Hertog da mu je Hawking rekao prije jednu godinu. Uslijedilo je puno dana u kojima su dvojica satima netremice promatrali svoje radne ploče, u kojima su se nebrojeno puta našli na čaju da prodiskutiraju što je koji skužio.

"U ovom dokumentu Stephenov originalni bezgranični model dovodimo na čvrste matematičke osnove. Utvrdili smo da to svodi multiverzum na konačan broj univerzuma što omogućava da se model testira", kazao je Hertog. Razlog zašto je to važno, između ostalog, jest i to što su neki kozmolozi multiverzum pobijali time što se onakav kakav je bio predstavljen kao beskonačan, nije mogao dokazati. A sada: "Novi model pokazuje da se promatranjima u našem univerzumu mogu pronaći snažni dokazi o postojanju drugih univerzuma."

Stephen Hawking | Author: REUTERS REUTERS

Taj isti Hawkingov model iz 1983. predviđa i po mnogima mračan kraj svemira, hladnu smrt, to da zvijezde potroše sve svoje gorivo, da se ugase i da se svemir vječno nastavi razilaziti mračan i hladan. Što se ovog rada tiče, Euronews kaže da kolege znanstvenici smatraju da bi ovaj rad Hawkinga, da je objavljen za njegovog života, autoru apsolutno donio Nobelovu nagradu. Hertog i Hawking posljednji put oko ovog rada susreli su se dva tjedna prije nego što će slavni teorijski fizičar umrijeti.

Ova teorija predviđa da bi trag multiverzuma bilo moguće prepoznati u pozadinskom zračenju koje je preostalo nakon Velikog praska. Dokument je trenutačno u procesu recenziranja te bi kroz kraće vrijeme trebao biti objavljen u "nekom od vodećih svjetskih znanstvenih medija".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 23:29 25.Ožujak 2018.

    "georges lemaitre je matematički ukazao na ubrzano širenje svemira koje je potvrđeno nakon 67 godina, 1998. toliko je taj„crnomantijaš“ bio ispred ostalih astronoma. „IN 1931, LEMAITRE WAS THE FIRST SCIENTIST TO PROPOSE THE EXPANSION OF THE UNIVERSE WAS ACTUALLY ACCELERATING ... prikaži još!IN 1931, LEMAITRE WAS THE FIRST SCIENTIST TO PROPOSE THE EXPANSION OF THE UNIVERSE WAS ACTUALLY ACCELERATING WHICH WAS CONFIRMED OBSERVATIONALLY IN THE 1990S THROUGH OBSERVATIONS OF VERY DISTANT TYPE IA SUPERNOVA WITH THE HUB

  • vjaceslav 09:20 24.Ožujak 2018.

    neka počiva u miru, ali on nije ništa predvidio, samo je dodatno pojasnio već otkriveno. nije on bio onaj koji je predvidio veliki prasak, niti je predvidio reliktno zračenje velikog praska, niti ekspanziju i inflaciju svemira, niti ubrzanje ekspanzije, niti ... prikaži još!i je on predvidio i otkrio crne rupe po kojima je postao poznat. sve to je bilo poznato prije nego se hawking rodio ili dok je još bio dječak. popularnost je stekao kao ateist, a ne kao astrofizičar.

  • Bluebird 20:12 19.Ožujak 2018.

    Vas text pomalo kasni. Pozadinsko zracenje je vec analizirano u tom smislu, naime raspored toplijih i hladnijih mjesta predstavljaju " harmonike" sto bi moglo znaciti da svijet nije beskonaca.