Znanost
49397 prikaza

Greška u Bibliji: Pronađeni živi potomci Sodome i Gomore

Scena iz filma Sodoma i Gomora
20th Century Fox
Božja vatra prema svemu sudeći ipak nije uništila grešne Kananite, niti njihove gradove

Prema Starom zavjetu iz Biblije, Kananiti (Canaanites) su narod koji je u potpunosti istrijebljen, međutim znanstvenici su uspjeli pronaći dovoljno DNK ostataka na osnovu kojih su pronašli njihove žive potomke.

Prema Bibliji, Bog je naredio Izraelcima da ubiju "grešne" Kananite, stanovnike Sodome i Gomore: "Nećete ostaviti ništa što diše. Uništit ćete ih". Prema Starom zavjetu, Izraelci su to i učinili.

Međutim, genetsko istraživanje utvrdilo je da su određeni Kananiti preživjeli istrijebljenje, a sada imaju i svoju domovinu.

DNK materijal se prebacivao stoljećima - a njihovi potomci se danas nalaze u Libanonu.

Znanstvenici su uspjeli izvući dovoljno DNK materijala iz ostataka pet ljudi, koji su pronađeni u bivšem kananitskom gradu Sidonu, a stari su  3.700 godina.

Taj DNK materijal usporedili su s današnjim narodom u Libanonu, te je utvrđeno da se genetski materijal poklapa više od 90 posto. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Human Genetics, u kojem još stoji da još uvijek postoje određene nejasnoće oko prave sudbine Kananita.

"Biblija govori o uništenju Kananita, njihovih gradova i ubijanja ljudi. Ako je to istina, Kananiti nisu mogli direktno genetskim materijalom doprinijeti današnoj populaciji", stoji u izvještaju.

"Ne postoje arheološki dokazi koji govore o potpunom uništenju svih kananitskih gradova. Gradovi na levantskoj obali, Sidon i Tyre pokazuju kontinuitet naseljavanja do dana današnjeg", stoji u istraživanju.

"Današnji Libanonci vuku korijene od starih kananitskih naroda, što pokazuje genetski kontinuitet u Levantu još od brončanog doba", navodi se u istraživanju koje je obradio Independent.

Doktor Marc Haber, sa Wellcome Trust Sanger Instituta je kazao: 

"Današnji Libanonci su vjerojatno direktni potomci Kananita, ali imaju i male proporcije euroazijskih predaka, koji su vjerojatno tu došli posljedicom ratnih osvajanja Asiraca, Perzijanaca i Makedonaca".

Kazao je i to da je veliko iznenađenje što su uspjeli izdvojiti DNK iz ljudskih ostataka koji su 4.000 godina stari, obzirom na teren na kojem su pronađeni.

Kananiti su u Starom zavjetu osuđeni na smrt, jer su bili stanovnici Sodome i Gomore, dva grada koja je prema religijskom tumačenju uništila Božja vatra, što piše u Knjizi postanka.

U Bibliji stoji da su ih uništili Izraelci, vođeni Jošuom, a neki stručnjaci tvrde da su ovi dijelovi Biblije hiperbola - te da nije došlo do masovnog uništenja.

Kananiti su u povijesti bili poznati kao veliki trgovci s kolonijama diljem Mediterana. Njima se pripisuje i prva abeceda. S druge strane, znanstvenicima je ovo veliki poticaj za daljnja istraživanja, koja će im pomoći da bolje razumiju drevnu povijest ove regije.

Ovo je inače i prvi genetički dokaz sa prostora Sidona, pa se nadaju da će im pomoći u odgovorima na brojne nepoznanice ovog dijela svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Drogich 10:33 23.Rujan 2017.

    Nije nitko žrtvovao djecu, sve takve stvari su izraelci izmisljali kako bi imali opravdanja za svoje genocide. Vrhunska logika, pobiti sve pripadnike naroda pa i djecu, zato jer taj narod žrtvuje djecu.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:01 23.Rujan 2017.

    Bilo bi pametnije istraživati,kako ćemo iz današnjeg govna van.

  • Ziher 08:40 02.Kolovoz 2017.

    Opa... Ajmo ispraviti par grešaka. 1. Kanaanci nisu trebali biti uništeni jer su bili žitelji Sodime i Gomore već jer su žrtvovali djecu svojim božanstvima. 2. Izraelci, prema Bibliji, nisu to učinili. Suci 1:31 Ni Ašer nije protjerao žitelje Aka ... prikaži još! ni žitelje Sidona i Ahlaba i Akziba i Helbe i Afeka i Rehoba. Ali ovakvi naslovi pale kod onih koji ne žele Boga u svom životu.