Znanost
3070 prikaza

Grenland se rekordno otapa, odjednom dvije milijarde tona

Ledena santa
flickr
Znakovi koje su znanstvenici primijetili pokazuju da je pred nama još jedna temperaturom rekordna godina

Više do 40 posto Greenlanda ostalo je bez leda, a procjenjuje se otopilo više do dvije milijarde tona leda. 

Ovako velike količine leda koje su nestale tako rano na početku ljetne sezone, nisu baš uobičajena pojava. Sezona topljenja na Greenlandu traje od lipnja do kolovoza, a vrhunac je u srpnju. To zabilježeno topljenje "neobično je, no nije bez presedan", kako kaže Thomas Mote, sa Sveučilišta Georgia

"Usporedivo je to s nekim vrhuncima koje smo mogli vidjeti u lipnju 2012. godine", govoreći o godini koja je postavila rekorde, a kako i ne bi, kad se tada po prvi put u povijesti, zabilježilo topljenje cijele ledene kape, piše CNN.  

Potopljena riva u Šibeniku Zadnja upozorenja Znanost Znanstvenici: More raste, nema spasa gradovima na Jadranu

Ovako veliko topljenje leda na početku ljeta moglo bi biti loš znak, i najaviti da će ova godina biti rekordna što se tiče topljenja. 

Mote je objasnio kako ovo rano topljenje zapravo omogućava da se dodatna količina leda otopi i kasnije tijekom ljeta. Naime, bijeli snijeg i led, koji je svijetao i reflektira sunčeve zrake nazad u prostor, smanjuje količinu topline koja se apsorbira i pomaže da se ledeni pokrivač održi hladnim, proces je to koji se naziva albedo.

Kada tog procesa nema više se ljetne topline apsorbira u ledu i topi ga. Mote smatra da svi "ti znakovi najavljuju da nas očekuje velika sezona topljenja", a on nije jedini znanstvenik koji tako misli.

Grad Innaarsuit kojemu prijeti gigantska santa leda | Author: REUTERS REUTERS
U svibnju je Jason Box, klimatolog sa Geological Survey of Denmark and Greenland, predvidio da će "2019. godine biti velika godina topljenja za Greenland". 

Box je naglasio da je ova godina imala i izuzetno ranu sezonu topljenja u travnju i da se "počela događati tri tjedna ranije nego inače, pa čak i ranije nego te rekordne 2012. godine". I snježni pokrivač već je puno niži nego prosječno na zapadnom Greenlandu, a kada se svi ti faktori zbroje "najvjerojatnije će ova godina biti godina velikog topljenja i premašiti rekordnu 2012.". 

Razlog tome je vrijeme, kaže Mote. 

"Imali smo greben koji je bio usidren na istočnom Grenlandu tijekom većeg dijela proljeća, što je dovelo do topljenja u travnju, a to se nastavlja i dalje", naglašava. 

Otapanje leda Nuklearna opasnost Znanost Ispod leda se počela otapati najopasnija stvar na svijetu

Taj visokotlačni greben povlači topli, vlažni zrak iz središnjeg Atlantskog oceana u dijelove Grenlanda što dovodi do toplijih temperatura preko ljeta. Visoki tlak također sprječava stvaranje oborina i dovodi do čistog, sunčanog neba.

Tijekom proteklog tjedna ili dva, taj greben visokog tlaka postao je još snažniji kada se još jedna visokotlačna fronta premjestila iz istočnog SAD-a, ona koja je uzrokovala produljeno vruće i suho razdoblje na jugoistoku ranije ovog mjeseca.

Osim one rekordne 2012. godine takva razdoblja topljenja primijećena su i 2007. i 2010. godine. No do tada se nisu uopće pojavljivali. 

"Vidjeli smo takva velika razdoblja topljenja počevši sa 2007. godine, koja su ranije bila nezamisliva", kako kaže. Naglašava da prije kasnih 90-ih u povijesti nisu bili zabilježeni takvi slučajevi. 

Takva ekstremna razdoblja vrućina i topljenja leda, postala su nova svakodnevica, nešto što je postalo normalno, i što će ostaviti velikih i tajnih posljedica diljem svijeta. Posebno na razinu mora

"Greenland u velikoj mjeri doprinosi globalnom porastu razine mora tijekom protekla dva desetljeća, a topljenje i otjecanje leda je veliki dio toga", naglašava Mote. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 20:33 17.Lipanj 2019.

    Jedva čekam da poraste razina mora da potopi sve ilegalno sagrađene vikendice na samoj obali mora.