Znanost
6152 prikaza

Grad star 12000 godina uskoro će nestati pod vodom

Tursko mjesto Hasankeyf
Screenshot
Pod vodom će zauvijek nestati i minareti iz 15. stoljeća, neolitske pećine, hamami i domovi ljudi

Tursko mjesto Hasankeyf živući je spomenik - urbano naselje koje povezuje moderna vremena, srednji vijek, antiku, pa sve do prethistorije, no sada se nalazi na samo rubu uništenja.

Naime, taj 12000 godina stari grad u Anatoliji uskoro će posve "progutati" voda - sve zbog gradnje 135 metara visoke brane Ilsu na rijeci Tigris 80 kilometara nizvodno i rezervoara Ilisu za koje turske vlasti tvrde kako će osigurati struju i vodi nerazvijenim dijelovima u Kurdskoj regiji.

Tursko mjesto Hasankeyf | Author: Screenshot Screenshot

Preselili i ostatke iz grobova

Stručnjaci predviđaju da će Hasankeyf u kojem su se godinama miješale civilizacije, od bizantske i rimske do grčke, posve nestati do kraja godine.

Da bi se od potapanja spasilo sve što se može iz drevnog grada Turci su preselili hamam iz 12. stoljeća težak 1500 tona kako bi se sačuvao dio kulturno povijesne baštine. Osim kupališta preseljeni su i drugi spomenici iz Hasankeyfa na mjesto udaljeno tri kilometra, u "Novi Hasankeyf", a selili su i ljudske ostatke s lokalnog groblja kako ne bi završili pod vodom.

Ipak, nemoguće je preseliti neolitske pećine, minarete iz 15. stoljeća, domove ljudi...

Političke posljedice

Na tom području je stanovništvo inače uglavnom čine Kurdi s tek nešto Asiraca. Do 80-ih tradicionalne špilje uz rijeku naseljavali su Asirci i Arapi kršćani, no oni su tada iselili uglavnom u Njemačku, Francusku i Švicarsku zbog rata turske vlade protiv kurdskog PKK. 

Tursko mjesto Hasankeyf | Author: Screenshot Screenshot

Branu su izvorno financijski bile spremne podupirati Njemačka, Austrija i Švicarska. No, vidjevši s kakvim posljedicama Erdoganove vlasti računaju kao sasvim normalne, sve tri zemlje povukle su svoju financijsku potporu u lipnju 2009. Još i prije toga, projekt su osudili i iz njega se povukli i Velika Britanija i niz europskih privatnih megatvrtki. 

Slučaj je dospio i na Europski sud za ljudska prava i još uvijek je u tijeku. Unatoč tome, Ankara je prikupila domaćih 1,1 milijardu eura, tvrdeći da im je projekt neophodan zbog električne energije i navodnjavanja. 

Slanina NEDOSTATAK Life U tragovima: 8 stvari bez kojih će ljudi uskoro ostati

U međuvremenu je izbio i rat u Siriji, te se počelo nazirati da Erdogan planira koristiti sustav brana po Eufratu i sad po Tigrisu kako bi kontrolirao opskrbu vodom u Iraku i Siriji, odnosno kao sredstvo političkog pritiska. Toon Bijnens iz Save the Tigris i irački aktivisti upozoravaju da će ova brana smanjiti protok Tigrisa prema Iraku za 40 posto, da će se kvaliteta vode pogoršati, da će postati slanija, a posljedično i nepodobna i za piće i za navodnjavanje u Iraku.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.