Znanost
1445 prikaza

Glazba i matematika: Poslali prvu poruku vanzemaljcima

Radio teleskop EISCAT, Svalbard, Norveška
Togr/ CC BY-SA 3.0
Ovako su poslali ogroman signal prema planetu udaljenom od nas više od 12 svjetlosnih godina

Organizacija METI International uperila je prije nekoliko tjedana radio teleskop u Norveškoj prema Luytenovoj zvijezdi, udaljenoj od Zemlje 12,36 svjetlosnih godina, i poslala poruku koju će, ako tamo takvih ima, bez problema primiti i razumjeti dovoljno tehnički napredna inteligentna bića.

NASA egzoplaneti VELIKO OTKRIĆE Znanost NASA otkrila čak 1284 novih planeta: Na 9 možda ima života

Luytenova zvijezda je crveni patuljak u sazviježđu Malog psa, a METI-ju je zanimljiva zato što su astronomi do sada na orbitama oko nje otkrili dva planeta otprilike veličine Zemlje, koja se pritom još i nalaze u "naseljivoj zoni", takvoj da za te planete to znači da na njima može biti tekuće vode, da mogu imati atmosferu. Drugim riječima, realne su šanse da tamo postoje uvjeti za život. Planet je nazvan GJ 273b. METI je inače logičan nastavak višedesetljetnih programa SETI i CETI.

Još 1896. Nikola Tesla je zaključio da neki od njegovih izuma imaju potencijal za komunikaciju s nekime na Marsu, kad bi takvih tamo bilo. 1971. godine NASA je pokrenula projekt SETI, zadužen za traženje tragova inteligentnog života po svemiru. O tome je pisao niz ZF pisaca, a najupečatljivije Carl Sagan u svom romanu "Kontakt". Vrlo brzo došlo je do pokretanja projekta CETI koji pokušava ostvariti kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom.

Na kraju je došlo do još ambicioznijeg programa METI, čiji se znanstvenici bave pokušajima slanja poruka nekome u svemir koga bi signal sa Zemlje zanimao. Za razliku od sve sile astronoma i astrofizičara po takvim projektima, iza posljednje avanture METI-a nalazi se Douglas Vakoch, 46-godišnji znanstvenik koji je pokupio različite diploma iz komparativne religije, povijesti, psihologije i filozofije. Planet GJ 273b odabrao je i zato što puno obećava i zbog blizine tog planeta.

Carl Sagan Doba mraka Top News 'Prorok Sagan': Jezivo i precizno predvidio je Trumpa

Radio signal koji je tamo poslao zapravo je glazbeno-matematička poruka. Cijelu poruku su osmilili kao skup signala na dvjema frekvencijama koji se izmjenjuju brzinom od 125 puta u sekundi. Na dovoljno inteligentnim eventualnim primateljima je da iz toga zaključe da je riječ o binarnom kodu, o jedinicama i nulama.

Sudeći prema onome što je Vakoch opisivao u studenome za Wired, savršeno je jasno da je slijedio isti onaj primjer koji je Sagan u svom "Kontaktu" opisao kako su sa Zemljanima kontakt uspostavili izvanzemaljci. Krenuli su s osnovnom matematikom. Objasnili su da je 1+1=2. Kako se iz toga može izvući sva daljnja matematika, a preko toga i sve ostalo, glazba definitivno, elektromagnetski impulsi i slično, oni su to tako i učinili. To su bile upute.

A one su uključivale i sat. "Uveli smo pojam vremena, poput sekunde. Kao da smo pustili impuls i poručili da je to jedan. Zatim smo pustili signal od dvije sekunde i rekli da je to dva", objasnio je. Ovo je prva poruka METI-ja ovakve složenosti još od osnutka projekta 2015. METI je uopće ovako kasno i nastao jer, primjerice, prije 20-ak godina još nije bilo nikakvih dokaza da doista postoje planeti i u drugim zvjezdanim sustavima.

Svemir Zanimljivo otkriće Znanost Astronomi su pronašli pet planeta u našoj galaksiji

Slijedila su otkrića planeta, ali je prošlo još dosta godina dok su astronomi uspjeli uhvatiti prvi za kojega je bilo jasno da na njemu vrlo moguće postoje uvjeti za život. Kako je broj takvih otkrića rastao, postalo je jasno da bi se čovječanstvo moglo početi zabavljati slanjem poruka. A što su u METI-ju radili od 2015. do danas? Sve ovo valjalo je dobro smisliti u prvom redu, u čemu su im pomagali španjolski Sonar music festival i Institut za svemirske studije Katalonije.

Španjolci su bili ti kojima se činilo najzgodnijim da poruku osmisle kao glazbeno-matematičku. Kad je poruka konačno bila gotova, adekvatno kodirana i razrađena zbog niza tehničkih problema koji mogu zadesiti signal na putovanju od više od 12 godina brzinom svjetlosti, trebao im je još samo radio-teleskop dovoljne snage da to pošalju u željenom smjeru. Termin na radio-teleskopu i košta i ovisi o nizu astronomskih projekata koje znanstvenici žele provesti diljem svijeta.

Na svakom takvom teleskopu uvijek vlada neopisiva jagma za terminima. Isto kao i na optičkim teleskopima. Na kraju im je ususret izišao direktor onoga kod Tromsoa, na postrojenju EISCAT 930 Mhz. Dobili su tri dana za odašiljanje svoje poruke. Prije toga su morali još odabrati i jedan od već nepreglednog mnoštva svijetova koji su kandidirali kao mjesta na kojima se uspjela razviti nekakva razumna i dovoljno napredna škvadra.

Pa ako već i ne budu shvatili matematički dio, razmišljali su u METI-ju, barem će čuti glazbu. Ako odgovora i bude, čovječanstvo će na njega morati čekati 25 godina, nešto preko 12 godina za putovanje signala do tamo, pa ako se pretpostavi da će netko to i detektirati, da će razumjeti, da će biti još i zainteresiran i za odgovor, te da će ga poslati relativno odmah nazad, odgovor će putovati još 12 i kusur godina.

METI u međuvremenu ne gubi vrijeme i već priprema novi signal, još kompleksniji, koji će u svemir poslati u travnju sljedeće godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 21:47 18.Prosinac 2017.

    nije to prva poruka izvanzemaljcima, ali je jednostavnija od prve, iz godine 1974. koju je poslao radioteleskop areciebo u portoriku. tu poruku mogu shvatiti samo zaista inteligentni vanzemaljci, a sastojala se od 1679 impulsa usmjerenih prema kuglastom jatu M13, gustoj ... prikaži još!j skupini zvijezda udaljenih 25 000 svjetlosnih godina.

  • Paradox 10:52 16.Prosinac 2017.

    Neznam cemu te gluposti ako su oni odvajka tote crtezi u spiljama,piramidama zapisi na glinenim plocicama te more drugih podataka vjekovima govore o njihovoj prisutnosti u universumu.

  • nelson 09:58 16.Prosinac 2017.

    i jesu li nas čuli?