Znanost
1504 prikaza

Gladne bubamare izazvale uzbunu na radaru

Bubamara
Pexels
Velika populacija bubamara proširila se planinskim područjem i rastuće temeprature izazvale su njihv masovni pokret

Roj u potrazi za hranom na radaru se prikazao kao mrlja površine 130 četvornih kilometara u blizini grada Hesperije, stotinjak kilometara istočno od Los Angelesa, objavio je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda (NWS) Adam Roser.

Nakon što je stručnjak na terenu u gradu Wrightwoodu potvrdio da se radi o bubamarama ured NWS-a u  San Diegu  u utorak je objavio video isječak radarskog zapisa na Twitteru na kojemu se vidi valovita masa koju čine bubamare u potrazi za glavnom hranom - ušima.

Objava je izazvala niz komentara poput "bolje nego najezda skakavaca" ili "sredite te uši!".

"Mislim da je to super kako možemo različite ljude zaintersirati za znanost", kaže Roser. Bubamare se smatraju korisne u vrtovima jer jedu uši i druge nametnike na cvijeću i voću.

Bubamare su toliko malene da bi osoba koja stoji ispod njihova roja vidjela tek točkice na nebu ili iz daljine čak i ništa, kaže Ring Cardé, profesor sa sveučilišta California u Riversideu.

Što izaziva formiranje roja?

Jedno moguće objašnjenje je da se velika populacija bubamara proširila planinskim područjem i da su rastuće temeprature izazvale njihov masovni pokret, kaže Cardé.

Glad i suša Totalna smrt Znanost Apokalipsa kukaca: Umirat ćemo od gladi u pomoru svijeta

"To je nešto kasnije nego što sam očekivao da će krenuti", kaže Cardé.

Kad se vinu u nebo bubamare se oslanjaju na vjetar da ih odnese u doline gdje mogu naći obilje ušiju, dodaje Cardé. Sa širenjem bubamara vjetrom one nesretne završe u pustinji i uginu.

Njihove migracije u kasno proljeće slijede nakon zimskog mirovanja u kalifornijskim planinama gdje se nakupljaju u tako guste skupine da ih se može skupljati lopatama, dodaje Cardé i objašnjava da one pokušavaju tako ostati žive pod snježnim pokrivačem.

Visoka vlaga i mnogo kiše ove je godine vjerojatno pomoglo da veliki broj bubamara preživi zimu, kaže Cardé što bi moglo objasniti veliki roj.

Državna hidrometeorološka služba svojim radarima redovito bilježi jata ptica, šišmiša i insekata u drugih dijelovima zemlje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:35 09.Lipanj 2019.

    male dobre bubamare

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 04:41 09.Lipanj 2019.

    Bobamare ovo bubamare ono o bubamarcima ni riječi?