Znanost
3458 prikaza

Fenomen: Munja na ovom mjestu udara svake dvije sekunde

Munje iznad grada
Getty images
Ako mislite da grom nikad ne udara dva puta na isto mjesto, s vama se neće složiti oni koji žive u blizini najelektričnijeg mjesta na svijetu

Čak tisuću puta u sat vremena sijevnu munje iznad jezera Maracaibo u Venezueli. Takav fenomen poznat je po nekoliko različitih naziva, kao svjetionik Maracaibo, Catatumbo munje ili "vječna oluja".

No, na mjestu gdje se rijeka Catatumbo susreće s jezerom Maracaibom u prosjeku je 260 olujnih dana u godini, dok po četvornom kilometru ovdje udari 250 munja tijekom godine.

Vrhunac u listopadu

Zbog toga je jezero prozvano mjestom s najvećom koncentracijom munja na svijetu, zbog čega je i završilo u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Oluje svoj vrhunac dosežu u listopadu, kad se iznad Catatumbe može vidjeti u prosjeku 28 munja svake minute, a noćno nebo je redovito osvijetljeno po devet sati zbog tisuću munja koje stvaraju prirodni elektricitet.

Budući da ovdje dosad nije potvrđena nijedna znanstvena teorija zbog čega nastaju munje, Catatumbov 'light show' se pripisuje moćnoj kombinaciji topografije i vjetrova.

"Pojavu tolikog broja munja moguće je povezati s terenom, odnosno zbog kombinacije padina planinskih lanaca i zakrivljene obale. Nepravilan teren može pomoći u generiranju vjetrova i grijanju ili hlađenju što može potaknuti oluje", objašnjava dr. Daniel Cecil iz Globalnog hidrološkog i klimatskog centra za munje.  

Catatumbo munje toliko jako svijetle da ih se može vidjeti čak i s udaljenosti od 400 kilometara, pa su one mornarima nekada služile i kao navigacija.

Metereološke podatke 17 godina prikuplja i snima satelit Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM), zajednički projekt NASA-e i japanske agencije za istraživanje zračnog prostora koji ima postavljene senzore za snimanje munji na tropskom nebu. Uz pomoć tako prikupljenih podataka znanstvenici su izradili karatu svjetskih "najmunjevitijih“ mjesta.

Sve dok nisu prikupljeni podaci, planinsko selo Kifuka u Kongu u središnjoj Africi smatralo se „najelektričnijim mjestom“ na svijetu. Tamo je, naime, bljesnulo 158 munja po četvornom kilometru svake godine.

No, prema službenim podacima NASA-e iz prošle godine, dolina Brahmaputra daleko u istočnoj Indiji ima najveći postotak munjevitih bljeskova u vremenu između travnja i svibnja tj. na početku sezone monsuna, piše BBC.

Nova generacija meteoroloških satelita izuzetno je uzbudljiva. U idućih pet godina, planirano je mapiranje munja na nekoliko različitih geostacioniranih satelita smještenih iznad različitih dijelova svijeta. Oni će nam omogućiti kontinuirana mjerenja grmljavinskih nevremena umjesto kratkih snimaka koje smo dobivali s prethodnih satelita, kaže dr. Cecil.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:41 30.Svibanj 2019.

    brum dum dum