Znanost
13158 prikaza

Farma leševa: Tijela su posvuda, a smrad užasan!

Novinska reportaža s farme leševa
screenshot/youtube
Tijela su posvuda, ima ih dječjih do starijih ljudi - oko njih lete muhe i okružuje ih miris truljenja

Vrata na žičanoj ogradi se otvaraju, pozivajući posjetitelje na neobično razgledavanje, no svatko tko uđe, ostat će ukopan na mjestu.
Prva stvar koja se primjećuje trenutno je smrad. Iza toga slijedi tišina. Dok oči lutaju, može se čuti jedino zvuk prirode - pjev ptica, grančice koje savija vjetar i udaljene cvrčke.

To je definicija jeze.

Kud god pogledate, okruženi ste smrću, ona je utkana u tlo, hrani drveća, crve i druge životinje te smrdi.
Taj smrad je doista nešto posebno, ulazi vam u grlo i potiče mučninu. Ništa ne smrdi toliko koliko kombinacija stajaće vode i raspadajućeg mesa.

Novinska reportaža s farme leševa | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Navikli na muhe

Iako izgleda poput užasavajuće scene zločina, pune kostura, mesa, tekućine i muha, s redovima leševa raspršenih po tlu u različitim fazama raspadanja - neki više ni nemaju oči već samo duplje, ovdje se događa nešto znatno manje zlokobno.
Tijela su postavljena unutar kaveza, kako do njih ne bi mogle doći veće životinje i strvinari.

Riječ je o prvoj australskoj Farmi leševa, forenzičkom laboratoriju koji se doslovno nalazi usred ničega. On istraživačima omogućuje jedinstven uvid u vremenski tijek raspadanja tijela, a pomogao je riješiti neke od najgorih ubojstava i slučajeva nestalih osoba.

Novinska reportaža s farme leševa | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Reporteri emisije 60 minuta dobili su jedinstvenu priliku da pogledaju farmu koja se nalazi u Yarramundiju, nedaleko od Sydneya.
Leševi su razne dobi i svih spolova, a ima i onih najmlađih. Na uglu jedne uličice nalazi se lubanja koja kao da zuri kroz ispupčene oči, dok je čeljust zaključana u nemilosrdni visak.

Kako leševi završe na farmi

Centar vodi profesorica Shari Forbes, koja kaže da se neka od istraživanja usredotočuju na povećavanje sposobnosti ekipa za očevid da pronađu ostatke žrtvi, primjerice kao što je treniranje pasa tragača za mrtvima.

Oni također identificiraju žrtve, kroz otiske prstiju, DNK, ili upotrebom tehnologije izotopa. U SAD-u postoji već nekoliko takvih farmi i one su od neprocjenjive važnosti za forenzičku struku. Tijela na farmi dolaze tako da ih pokojnik donira prije smrti, ili pak to učini obitelj.

Prije nego su korištena ljudska tijela, znanstvenici su koristili svinje, a najvažnije je bilo utvrditi točan proces truljenja. Farme su prvi put uvedene u praksu 1970-ih, kaže vodeća antropologinja u Forenzičkoj znanstvenoj ustanovi u jugoistočnom Texasu, poznatoj pod nazivom Farma leševa.

Baš tamo, među stablima i raspadajućim truplima, njen je laboratorij, mjesto gdje ona sluša tihe priče mrtvih.

- Čovjek je više od kostiju - kaže dr. Bytheway.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.