Znanost
882 prikaza

Europska svemirska agencija: Hrvatska nova članica

ESA-in satelit SMART-1
ESA
Naša zemlja više nije jedina članica EU koja nije ujedno i u članstvu ESA-e

Hrvatska će do kraja godine pristupiti Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Nakon pregovora započetih u 2014. godini i nekoliko od tada do danas proživljenih promjena na čelnim pozicijama u Ministarstvu obrazovanja, ključnoj instituciji za uspostavljanje spomenute suradnje, pregovori su dovedeni do kraja, pa se uskoro na sjednici Vlade očekuje i formalno potpisivanje sporazuma.

Članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji našim znanstvenicima i inženjerima omogućuje brojne koristi poput stipendija za dodatno obrazovanje i usavršavanje, razmjenu stručnjaka, održavanje simpozija i konferencija, promociju proizvoda i usluga razvijenih u sklopu programa Agencije, promicanje obrazovnih aktivnosti iz znanosti i tehnologije svemira i pomoć u upravljanju svemirskim projektima.

Osim znanstvenog, dugoročni interes Hrvatske u suradnji s Europskom svemirskom agencijom je i gospodarski, budući da je devedeset posto proračuna Svemirske agencije predviđeno za ugovore s europskom industrijom.

Pogled na Hrvatsku iz Zemljine orbite | Author: ESA ESA

"To je veliki iskorak. Kao i pridruženo članstvo u CERN-u, članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji podrazumijeva iskorake u znanosti, obrazovanju i gospodarstvu. Naše tvrtke bit će korak bliže aktivnom sudjelovanju u high-tech gospodarstvu 21. stoljeća", izjavila je za Večernji list Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Astronomija i astrofizika, istraživanje Sunčeva sustava i solarne zemaljske fizike, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, naročito praćenje stanja okoliša, meteorologije, aeronomije i geoinformatike te upravljanje katastrofama, telekomunikacije, uključujući i demonstracije usluga, kao i satelitsku navigaciju, istraživanja mikrogravitacije, posebice biologije i medicine svemira te obrade materijala, razvoj tehnologije, inženjerstvo i korištenje infrastrukture na tlu područja su u kojima će tim sporazumom moći sudjelovati i naši znanstvenici i istraživači.

Potpisivanjem tog sporazuma Hrvatska će konačno prestati biti jedina država članica EU koja s ESA-om nije imala formaliziranu suradnju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.