Znanost
6451 prikaza

Dvije namirnice koje se nalaze svugdje smanjuju šanse za rak

Jogurt s voćem
Thinkstock
Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 milijuna odraslih osoba

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology. 

Znanstvenici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava, piše portal Science Daily. 

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 milijuna odraslih osoba iz Sjedinjenih Država te iz europskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća. 

Hunza narod Jedinstveni Znanost Najzdraviji na svijetu: Jedini narod bez ijednog slučaja raka

Sudionici studije bili su podijeljeni u pet skupina, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa skupinom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima. 

"Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim udjelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autorica studije, dr. znanosti Xiao-Ou Shu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

"Tu smo inverznu povezanost zamijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla", dodala je znanstvenica. 

Tajne stogodišnjaka U SUSJEDSTVU Life Njihova tajna: Piju i puše, ali žive preko 100 godina

Shu je kazala da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (prebiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te jamče zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u stručnome časopisu JAMA Oncology.

  • BESTpartizan 22:25 04.Studeni 2019.

    najbolje jesti šljive kaoi naši drugovi u 2 svj ratu, zdravi ko dren