Znanost
9158 prikaza

Dva puta razmislite prije nego skočite u hotelski bazen

Bazen
Thinkstock
Najveća greška koju možete napraviti jest progutati malo vode iz bazena

Žestoko ljetno sunce bazene često pretvara u rasadnike bakterija i izvorišta bolesti. Nedovoljno ili pak previše kemikalija u kombinaciji s manjkom higijene nekih posjetitelja često rezultira izbijanjem bolesti.

U SAD-u više od trećine epidemija vezanih uz vodu krenule su iz hotela tj. hotelskih bazena. Između 2000. i 2014. godine čak 493 slučaja (gdje se spominje više od dva oboljela) zabilježena su u 46 saveznih država i Puerto Ricu.

Da bi se to tretiralo kao mini-epidemija osim što mora biti zaraženo više od dvoje ljudi, treba ih povezivati vrijeme i ista lokacija.

Sve zajedno uzrokovale su 27.219 oboljenja, te osam smrti kaže Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Krivci su paraziti i bakterije, a u 58 posto bolesti potvrđeni je izvor parazit kriptosporidija koji može preživjeti i u dobro održavanim bazenima te kod plivača uzrokovati želučane ili crijevne probleme, te proljev.

Čak šest od osam smrti može se atribuirati bakteriji legioneli, koja uzrokuje legionarsku bolest, tešku upalu pluća i pontijačku groznicu.

Dijete i medvjedić IZ KINE Znanost Moćni lijek spasit će milijune djece i prirodan je

Pseudomonas može rezultirati svrabom i osipom, te upalom uha, a to su simptomi koje je imalo 13 posto oboljelih.

I legionela i pseudomonas mogu preživjeti gotovo svaku vrstu kemikalija s kojom se dezinficiraju bazeni.

"Najvažniji savjet jest da ne pijete vodu", kaže Michelle Hlavsa, autorica godišnjeg izvještaja. Napominje kako bi bilo dobro i da, prije ulaska u vodu, provjerite posljednje rezultate testiranja vode.

Većina se zaraza dešava po ljeti kada se voda dodatno zagrije što olakšava preživljavanje parazita i bakterija.

Dok za većinu bakterija svake godine bude okvirno jednak broj oboljelih, u periodu od 2000. do 2015. za 13 se posto povećalo pojavljivanje legionele. Kriptosporidija pak jako varira, pa se broj slučajeva u jednoj godini udvostručio.

Centar zaključuje i kako su dvije od deset rutinskih kontrola - oko 2.773 od 13.864 u 2013. primjerice - pokazale kako postoje nedovoljne koncentracije kemikalija koje dezinficiraju.

"Svako dijete ili odrasla osoba koja ima proljev ne treba, radi dobrobiti sebe ali i drugih, biti niti blizu vodi, a za sve one koji se zaraze kriptosporidijom, te im nije loš imunitet, treba samo piti puno tekućine i nešto protiv mučnine, dok oni narušenih imuniteta moraju piti antiparazitike", kaže dr. Robert Glatter za CNN, liječnik sa hitnog prijema u Lenox Hill bolnici u New Yorku.

Temeljno pravilo glasi "ne piti vodu u kojoj plivate".
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZlatkoZD 11:39 25.Svibanj 2018.

    Di stotine ljudi u malo vode peru stražnjice a i ostalo ja ne ulazim! Samo kaić i par milja na otoke priznam, tu se kupam!

  • millas 11:32 25.Svibanj 2018.

    Čekam kad će nam sugerirati da prestanemo disati jer je zrak zagađen.