Znanost
472 prikaza

Dokazano: Bogatiji ljudi više vježbaju

Vježbanje
Thinkstock
Znanstvenici su ispitali prihode i podatke o aktivnosti za 5206 odraslih osoba koje su nosile uređaje za mjerenja aktivnosti tjedan dana

Već su ranija istraživanja povezala imovinsko stanje  s većom vjerojatnošću intenzivne tjelovježbe i više vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima u usporedbi s ljudima nižih primanja. No ti nalazi temelje se na procjenama ispitanika o vlastitim navikama koje su se pokazale vrlo nepouzdanom mjerom fizičkih aktivnosti, pišu znanstvenici u časopisu Preventive Medicine.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja znanstvenici su ispitali prihode i podatke o aktivnosti za 5206 odraslih osoba koje su nosile uređaje za mjerenja aktivnosti tjedan dana.

Hong Kong Teški luksuz Style Najskuplje ulice: Ovdje stan ne mogu kupiti ni najbogatiji

U usporedbi s ljudima s prihodima manjima od 20.000 dolara godišnje oni koji su zarađivali najmanje 75.000 dolara godišnje imali su 1,6 puta veće izglede realizirati preporučeno umjereno vježbanje u trajanju od 150 minuta ili intenzivno u trajanju od  75 minuta tijekom dva dana. Tijekom čitavog tjedna bogatiji su imali 1,9 puta veće izglede ispuniti preporuke o tjednom vježbanju.

“Ispunjavanje preporuka o tjelesnoj aktivnosti važno je za dugovječnost, bolju kvalitetu života, mentalno i kognitivno zdravlje i prevenciju kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i raka”, kaže voditelj istraživanja Kerem Shuval, ravnatelj istraživanja pri Američkom društvu za borbu protiv raka u Atlanti.

Samo u pogledu ukupnog vremena provedenog u sjedenju i stajanju na mjestu bolje su rezultate imali oni s nižim prihodima - manje su sjedili i mirno stajali.

Glumica Louise Linton POVRŠNA I BAHATA Life Žena ministra: "Odje****, plaćam veći porez od vas"

“Iako su manji izgledi za one s nižim primanjima da će ispuniti preporuke o tjelesnoj aktivnosti, ipak žive manje sjedilačkim životom i imaju više laganijih aktivnosti”, kazao je Shuval. “Kako bismo poboljšali svoje zdravlje moramo nastojati manje sjediti, više se kretati i pokušati uklopiti više vježbanja u naš tjedni raspored".

Prema istraživanju bogatije osobe imale su prosječno 9,3 minute manje lagane tjelesne aktivnosti i provele su prosječno 11,8 minuta više sjedeći.  Bogatiji ispitanici prosječno su proveli 4,6 minuta više u umjerenom i intenzivnom vježbanju.

To se pretvara u više od pola sata dodatnog vježbanja tjedno kod bogatijih što rezultira opipljivom dobrobiti za zdravlje, kaže Shuval.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.