Znanost
4175 prikaza

Dokazali: Pijući čaj vrući od 60°C riskirate ovaj opaki rak

Ispijanje vrućeg čaja
Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Bake su imale najbolju namjeru, ali dugogodišnje istraživanje dokazalo je da je napitak najbolje ipak pustiti da se malo ohladi

Najnovijim istraživanjem iz znanstvenog časopisa International Journal of Cancer još jednom se pokazalo da u ničemu ne valja pretjerivati. Istraživanje koje je okupilo čak 21 znanstvenika iz Irana, SAD-a i Francuske pokazalo je da ispijanje velikih količina vrućeg čaja dovodi do bitno povećanog rizika za rak jednjaka.

Znanstvenici su odredili okvirnu granicu od 0,7 litara čaja dnevno koji se ispija dok je zagrijan na 60°C i više. Vijest je to da je rizik od obolijevanja od raka potvrđen, ali su sumnje postojale još od 2016. kada je Svjetska zdravstvena organizacija prvi put službeno navela ovakvu mogućnost, a American cancer society je odmah i ozbiljno uzeo u razmatranje.

Mlada žena oboljela od raka NA OPREZU Znanost Upozoravajući simptomi 4 najčešća tipa raka

U veljači ove godine kao vrlo vjerojatnu mogućnost da vrući čaj može dovesti do nastanka raka navodili su i kineski znanstvenici, iako bez konkretnih brojki. Sada se pokazalo da su bili na točnom tragu.

Istraživanja da li do istih rizika dovodi i ispijanje vruće kave ili kakaa, još uvijek traju. Znanstvenici su pri istraživanju posegnuli za informacijama o čak 50.000 ljudi iz razdoblja od 2004. do 2017., redom žena i muškaraca iz provincije Golestan na sjeveru Irana kao područja u kojem se čaj tradicionalno pije svakodnevno. U prosjeku su svakog ispitanika analizirali na razdoblje od 10 godina.

Znanstvenici su pritom vodili računa i o tome da na konačan zaključak ne utječu elementi života pojedinca poput pristupačnosti obrazovanja, financijskog standarda života i prehrane. Istraživanje je uključivalo detaljan rad na terenu, odnosno posjećivanje obitelji kod kuće kako bi se na licu mjesta izmjerila temperatura čaja koji se poslužuje, odnosno na kojoj temperaturi ispitanici kažu da je to ona na kojoj obično počinju ispijati napitak.

Kemoterapija | Author: Thinkstock Thinkstock

Tijekom istraživanja od 50.000 ljudi njih 317 oboljelo je od raka pločastih epitelnih stanica, jednog od dva najčešća raka jednjaka. Naposljetku se pokazalo da je opasnost od obolijevanja od raka veća što je kraći razmak između posluživanja i početka ispijanja, te da je granična vrijednost za nastanak oštećenja na tkivu što potom prelazi u rak, 60°C.

Znanstvenici smatraju da mehanizam ovakvog obolijevanja funkcionira tako što ispijanje vruće tekućine dovodi do malih opeklina na tkivu jednjaka, a odatle dovodi dalje do stvaranja mikroupalnih procesa koji, ukoliko su učestali, u određenom broju stanica oštećuju DNK, odnosno znatno se povećava opasnost od raka čija je učestalost u Europi, primjerice, relativno niska. U Europi su, pak, glavni uzročnici ovakvog raka redom pušenje, alkohol i učestalo ispijanje gaziranih pića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • trnjan 09:24 25.Ožujak 2019.

    "opaki rak" !!?? Glavno da se piskara.