Znanost
17808 prikaza

"Darwin nam je vlastoručno otkrio zašto smo ovdje"

Charles Darwin
Wikipedia
Na današnji dan 1859. Charles Darwin je svom izdavaču predao prva poglavlja knijge "Postanak vrsta"

Britanski znanstvenik i prirodoslovac Charles Darwin na današnji je dan prije 159 godina predao prva tri poglavlja svoje knjige "The Origin of Species" koju je pripremao 22 godine, a rasprodana je u jedan dan.

Darwin nije znao da će knjiga biti jedna od najutjecajnijih knjiga ikada objavljenih, ali je bio svjestan da će njegova teorija evolucije uzburkati valove. Godinama je upravo radi toga odgađao objavljivanje knjige o prirodnoj selekciji, a više od dva desetljeća je predano radio na svojim idejama za koje je bio inspiriran putovanjem u južnu Ameriku na brodu Beagle gdje je obavljao dužnost neplaćenog botaničara.

Darwin je bio peto od šestero djece bogatog engleskog liječnika, koji je od najranijeg djetinjstva bio zanteresiran za botaniku i prirodne znanosti, iako su ga, navodno, od toga odgovarala roditelji i škola. Tek kada je došao na Cambridge upoznao je profesore i znanstvenike sa sličnim interesima te je počeo sudjelovati na znanstvenim putovanjima, poput onog s Beagleom. Do svog povratka već je izgradio reputaciju kao odličan terenski znanstvenik kao i pisac koji je neumorno pisao pisma i radove sa puta do Galapagosa.

Čim se vratio objavio je studije o zoologiji i geologiji, dok je u tajnosti radio na teoriji evolucije. U međuvremenu se oženio i dobio sedmero djece. Na naglu objavu ga je ponukalo to što je prirodoslovac Alfred Russel Wallace objavio rad sa sličnim zaključcima. Do 1872. godine tiskano je šest izdanja knjige "Origin of Species". 

Darwin je svojim radom postavio temelje modernoj botanici, molekularnoj biologiji i genetici.

"On je najvažniji mislioc koji je ikada živio. Dokazao je da ljudi nisu vrhunac razvoja i stvoreni na sliku boga, već da smo kamenčić u mozaiku u rodu sa svim ostalim živim bićima. Darwin nam je vlastoručno otkrio zašto živimo i zašto smo na licu Zemlje, te da nismo posljedica inteligentnog dizajna", rekao je o njemu biolog Richard Dawkins.

Prva izdanja Darwinovih knjiga i danas postižu visoke cijene, pa se tako četvrto izdanje knjige "Origin of Species" iz 1861. prodaje za gotovo 40.000 kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sakramenski 10:24 09.Travanj 2018.

    Darwin je bio samo djelomično u pravu; znam više primjera majmuna koji je nastao od čovjeka!

  • vjaceslav 03:47 07.Travanj 2018.

    pojasnio je evoluciju stvorenog, ali nije odgovorio na dvostruko pitanje, kako se i zašto život uopće pojavio u svemiru? jer svemir je negostoljubiv okoliš, zapravo pakao koji je odavno prešao točku smrzavanja i približava se apsolutnoj nuli, svemir smrtonosne radijacije, ... prikaži još! kataklizmičkih procesa nezamislivih razmjera, u kojemu objekti iskrivljuju prostor i vrijeme, a tamna ga energija razvlači kao tijesto. takav svemir ne dopušta ni pomisao o životu. ipak, u tom paklu postoji život, na zemlji!

  • refik 19:55 06.Travanj 2018.

    zar ima jos netko , a da vjeruje u njegove gluposti ?