Znanost
6315 prikaza

"Čudovište" - živjelo je na Zemlji prije 508 mil godina

Habelia optata, stvorenje koje je živjelo prije 508 milijuna godina
screenshot/youtube
Znanstvenici su ostalo pomalo zbunjeni zato što nisu sigurni kojoj obitelji životinja pripada

Drevni podvodni grabežljivac pronađen je sačuvan u kanadskim planinama i sada znanstvenici kažu da je prastari srodnik pauka i škorpiona, prenosi britanski Independent.

Stvorenje, poznato kao Habelia optata, živjelo je tijekom srednjeg razdoblja kambrija prije oko 508 milijuna godina.

Nastala je tijekom 'kambrijske eksplozije', razdoblju u povijesti Zemlje, kada su se prvi put pojavili predaka mnogih životinjskih skupina koje danas prepoznajemo.

Iako Habelia posjeduje osobine koje se nalaze u mnogim modernim životinjama, uključujući segmentirano tijelo i vanjski kostur kakav imaju jastozi i insekti, znanstvenici nisu sigurni kojoj evolucijskoj obitelji pripada.

Nova studija koja je analizirala 41 fosilna uzorka otkrila je da je drevno stvorenje povezano s precima helicerata - skupinom koja uključuje pauke i škorpione.

"Habelia sada u velikoj mjeri detaljno prikazuje organizacijsku arhitekturu iz koje su nastale kliještari", rekao je dr. Cédric Aria, paleontolog na Sveučilištu u Torontu koji je vodio studiju nedavno objavljenu u časopisu BMC Evolutionary Biology.

Najveći dokaz da je Habelia povezana s kliještarima došao je iz usta.

Kliještari su, naime, dobili ime ime zbog "chelicerae", izraslinama nalik kliještima koje pauci i škorpioni koriste za rezanje plijena.

Analiza fosilnih ostataka pokazala je da su Habelije oko usta imali slične izrasline.

Unatoč tome što nije dulja od 2 cm, dr. Aria i njegovi suradnici sugeriraju da je Habelia koristila svoje zastrašujuće čeljusti kako bi se borila sa životinjama kao što su trilobiti - druga skupina pretpovijesnih životinja s tvrdim vanjskim školjkama.

"Ovaj složeni aparat privjesaka i čeljusti učinio je Habeliju iznimno opasnim predatorom za svoju veličinu", rekao je dr. Aria.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.