Znanost
4884 prikaza

Čudo: Jezero usred planine godišnje se pojavi par puta

Disappearing Tarn, Tasmania, Australija
1/3
Tasmanian.Kris/ Flickr/ CC BY-NC-SA 2.0
Sve do 2016. velika većina mislila je da je riječ o mitskom jezeru usred planine koje se rijetko pojavi i brzo iščezne

Jezero poznato kao Desappearing Tarn, odnosno "Nestajuće brdsko jezerce", oduševilo je izletnike i fotografe na Tasmaniji nakon što se ovih dana ukazalo u izrazito rijetkom izdanju. Jezero se nalazi na otprilike polovici puta do planinskog vrhunca Mt. Wellington, visokog 1271 metar. To je mjesto pretežni dio godine zapravo suho i vodom se puno niti desetak puta godišnje, isključivo nakon obilnih kiša ili naglog otapanja snijega, da bi se voda ubrzo izgubila kroz šupljine između okolnih kamenih gromada u podzemlje.

Disappearing Tarn, Tasmania, Australija | Author: Tasmanian.Kris/ Flickr/ CC BY-NC-SA 2.0 Tasmanian.Kris/ Flickr/ CC BY-NC-SA 2.0

Prizor vodene površine tog jezera stoga je većini izletnika tek neispunjena želja. Oni rijetki koji su jezero ipak ulovili, posebno kroz objektiv, svjedoče da je voda tog jezera oličenje nevjerojatnog plavetnila. Ove godine prizor je čudesan, kažu, zato što se nitko ne sjeća da se na mjestu jezera skupilo tako puno vode da u najdubljim dijelovima jezerce djeluje doslovno kao da je safirno.

Jezero Hillier PRIRODNI FENOMEN Znanost Ružičasto jezero znanost ne zna objasniti

Takvi prizori inače se mogu susresti skoro isključivo u nedirnutoj prirodi obala turistički neotkrivenih tropskih rajeva. Nazvati Desappearing Tarn jezerom zapravo je malo pretenciozno. Ono je površine poput kakvog olimpijskog bazena, a više od toga i ne može se očekivati s obzirom na to da se nalazi na obroncima planine i uz teren koji nije u stanju zadržati vodu.

Disappearing Tarn, Tasmania, Australija | Author: YouTube YouTube

Jezero se pojavljuje toliko rijetko da su čak i na Tasmaniji mnogi, sve do sada, bili skeptični oko njegovog postojanja, tvrdili su da je riječ o izletničkom mitu. O istinitosti fenomena u jednom trenutku povela se takva rasprava da je australski Herald Sun našao shodnim objaviti svjedočenje jednog izletnika o tome da je jezero ipak vidio vlastitim očima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:41 03.Lipanj 2018.

    hm čudno