Znanost
59807 prikaza

Čudesno: Gdje se mora spajaju, ali nikad ne miješaju

Mjesta gdje se mora susreću
Pinterest
Spektakularni prizori dokaz su da je priroda najveći umjetnik

Riječ je o rijetkom fenomenu koji se javlja samo na nekim mjestima našeg lijepog planeta, a doista pruža fascinantne prizore - dva mora koja se susreću, no čije se vode ne miješaju zbog različitih gustoća vode.

Karipsko more i Atlantik

Mjesta gdje se mora susreću | Author: Pinterest Pinterest
Na Bahamima, svijetlo plave vode Kariba su u kontrastu s dubokim plavetnilom oceana, a jedino što ih odvaja je uski kameni greben, nazvan Glass Window most.

2. Skagerrak (Baltičko more) i Kattegat (Sjeverno more)

Mjesta gdje se mora susreću | Author: Pinterest Pinterest
Sjeverno od grada Skagena, koji je ujedno i najsjeverniji vrh Danske, nalazi se pješčani poluotok imena Grenen. On se proteže do mjesta gdje se spajaju Sjeverno i Baltičko more. "Susret" dvaju mora generira jake struje i turbulencije zbog čega je tamo opasno navigirati, a kamoli plivati.

To se događa jer se valovi, dolazeći iz sva suprotna smjera, sudaraju:

3. Tihi ocean i Tasmanijsko more

Mjesta gdje se mora susreću | Author: Pinterest Pinterest
Tasmanijsko more je rubno more Tihog oceana između istočne obale Australije i otoka Tasmanije na zapadu, Novog Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku. Točka koja ih razdvaja zove se Cape Regina - s Tasmanijskim morem na zapadu i Pacifikom na istoku. Te su vode nemirne i nestabilne, a za Maore spajanje tih voda simbolizira spoj između svega muškog i svega ženskog. 

4. Egejsko i Levantsko (Istočno Mediteransko more)

Mjesta gdje se mora susreću | Author: Pinterest Pinterest
Pri oseki, vidljiv je mali pješčani komad koji povezuje rt Prassonissi s otokom Rodosom. Kada je plima, plažu prekriju dva mora (Egejsko i istočno Mediteransko) sve dok pijesak ne nestane. Područje je vrlo popularno za surfere, zbog jakih vjetrova. 

5. Zaljev Aljaske 

Mjesta gdje se mora susreću | Author: Pinterest Pinterest
Zaljev Aljaske nije stvarna granica dvaju mora, no tamo se susreću dva tipa vode od kojih je jedna svijetlo plava, a drugo oceanski tamno plavi. Naime, taj neobičan prirodni fenomen rezultat je dolaska teške vode prepune sedimenta iz glečerskih dolina i rijeka. 

Ledenjačke rijeke su poput pila koje erodiraju tamošnje planine, a u tom procesu voda postaje puna sedimenta. Kad se te rijeke izliju u veće vodene površine, pokupe ih morske struje krećući se od istoka prema zapadu, a što se tiče konkretne fotografije i tog fenomena, riječ je o pjeni vode koja izlazi iz jedne od tih rijeka bogatih sedimentom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Shaft1980 09:16 16.Siječanj 2018.

    Taj fenomen je spomenut prije 1400 godina

  • Avatar hircus
    hircus 23:57 14.Siječanj 2018.

    razlike dubina takođe imaju utjecaj na boju,dublje tamnije,pliće svijetlije.

  • nelson 10:02 14.Siječanj 2018.

    super slike