Znanost
10218 prikaza

Čudesni tretman za rak na korak je do odobrenja

Mlada žena oboljela od raka
Thinkstock
Retultati su obećavajući u liječenju raka krvi, no i visoko personalizirani - što znači da će i puno koštati

Savjetodavno tijelo američke agencije za hranu i lijekove FDA upravo je dao ključnu preporuku za prelomnu terapiju za liječenje raka, piše Business Insider. 

Riječ je o lijeku CTL019, tretmanu za pedijatrijsku akutnu limfoblastičnu leukemiju, a vijeeće je glasalo 10:0 za preporučivanje upravo tog lijeka kod spomenute dijagnoze.

- Mislim da je to najuzbudljivija stvar koju sam vidio u svom životu kao liječnik - rekao je dr. Tim Cripe, onkolog koji je obrazlagao povoljne učinke terapije pred odborom. 

Oblici raka krvi

Visoko personalizirani tretman se naziva i CAR T-stanična terapija. To je tip imunoterapije za rak, odnosno liječenje u kojem se potiče vlastiti imunološki sustav u napadu na maligne stanice. 

Podrazumijeva uzimanje vlastitih stanica pacijenta, njihovo uklanjanje iz tijela, inženjering na njima i potom vraćanje u tijelo gdje eliminira stanice raka. Novartisova terapija danas je jedna od revolucionarnih tretmana za sve vrste raka krvi koja treba biti odobrena ove godine.

Kompanija koja proizvodi lijek trebala bi dobiti odobrenje FDA-a za njegovo korištenje do listopada ove godine, izvješta Bloomberg. 

Sljedeći mjesec druga tvrtka u utrci za odobrenje terapije, Kite Pharma, očekuje odgovor FDA-a za predloženo liječenje agresivnog B-staničnog non-Hodggkins limfoma. U podacima koje su objavili u veljači, od 101 pacijenta, čak 36 posto njih je imalo potpuni odgovor na tretman nakon šest mjeseci.

Tradicionalno tajlandsko jelo koi pla DOKAZANO UBIJA Life Kako od samo jednog jela možete dobiti rak jetre

Kod tipa raka za koji Novartis želi dobiti odobrenje, u drugoj fazi testiranja CTL019 na pacijentima s Difuznim B-velikostaničnim limfomom. od 51 pacijenta njih 23 je imalo potpuni odgovor na terapiju (što znači da je rak u potpunosti nestao), dok je kod ostalih bilo djelomičnog odgovora (što znači da je tumor pokazao znakove smanjivanja).

Ovo su izazovi koji se nalaze pred novim tretmanima:

  • Nisu jeftini - računa se da bi tretman mogao koštati oko 300 tisuća dolara po osobi
  • Proizvodnja lijeka nije nimalo jednostavna, budući da je tretman visoko personaliziran i za svakog pacijenta bi se trebalo raditi posebno
  • Ovakve vrste liječenja znale su imati smrtonosne nuspojave u prošlosti
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.