Znanost
2061 prikaza

Čudesna spajalica za srce spašava živote

Operacija srca
Pixabay
Čini se da liječnici znaju kako riješiti problem zatajenja srca - bolesti koja ubija brzo i bez milosti

Gotovo dva milijuna Amerikanaca pate od bolesti otkazivanja srca, i to im život čini izrazito napornim i kompliciranim. Protok krvi im je tako smanjen da pacijenti mogu ostati bez daha nakon što samo prehodaju sobu.

Lijekovi pomažu no bolest, kada uzme maha, vrlo brzo uzima i život, i tu se medicina dugo nije pomakla s mjesta. No, ispostavlja se da malena "spajalica" ili "kvačica" ubačena u samo tkivo srca smanjuje simptome bolesti i ozbiljno produžuje život.

U kliničkom ispitivanju došlo se do zaključka kako pacijenti sa "spajalicom" mogu izbjeći dodatne hospitalizacije i poboljša im se kvaliteta života.

Rezultati su nedavno objavljeni te su mnogo "perspektivniji no što su liječnici očekivali".

Christopher Duntsch KIRURG MESAR Life Zovu ga doktor Smrt, ubijao je i masakrirao svoje pacijente

"To je veliki napredak. Znači da možemo doslovno zaustaviti razvoj bolesti na način na koji nismo znali da je moguće", kaže dr. Howard Herrmann, šef kardiologije na Sveučilištu Pennsylvania.

Ako spravicu odobri američka FDA kao lijek, što se i očekuje, onda će revolucionarni tretman pokrivati i osiguranje.

Opadanje funkcija srca je najčešće posljedica srčanog udara koji mišiće čini mlohavima i tkivo odumire. Kako bi kompenziralo, srce se povećava i mijenja oblik.

Povećani organ razara zaliske, koji kontroliraju protok krvi. Uništeni zalisci loše rade i krv koja bi trebala biti upumpana u srce, vraća se u srce i pluća.

MitraClip, tako se formalno zove "spajalica", koristi se tako da prikvači jedan zalistak (s jedne strane) s onim s druge strane, a rezultat je gotovo normalan tijek krvi.

Sva su dosadašnja klinička ispitivanja rađena na pacijentima koji imaju mnogo blaže probleme sa srcem, nitko se nije usudio uključiti osobe s vrlo uznapredovalom bolesti. 

U novom ispitivanju čak 614 pacijenata sa teškim zatajenjem diljem SAD-a i Kanade dobilo je ili MitraClip ili placebo (tj. dotadašnju terapiju).

Od onih koji su dobili klasični medicinski tretman, 151 osoba je hospitalizirana unutar dvije godine, a 61 je osoba umrla. Usporedbe radi, samo 92 koji su dobili "spajalicu" su hospitalizirani, a 28 je umrlo.

Upravo su radi toga liječnici nevjerojatno optimistični. 

"Ovo je radikalno, masivno, nemam drugih epiteta", kaže Matthew Williams, šef programa na NYU Langone Health.

Sama spravica košta 30.000 dolara, a tome se ne pribraja cijenu bolnice i liječnika - kirurga, kardiologa i drugih u ekipi.

I operacije ugrađivanja prošle su, kaže, vrhunski. Čak su i nezavisne grupe eksperata zaključile da je cijelo kliničko ispitivanje prošlo optimalno, posebno ako se uzme u obzir da su pacijenti s ovako poodmaklom bolešću najčešće preslabi da se podvrgnu operaciji.

No, ovdje je riječ o mnogo manje invazivnoj operaciji. Radi se bez otvaranja prsiju, i spravicu se "navodi" po žilama dok ne sjedne na mjesto.

William Stewart Halsted INOVATOR Life Bio je ovisnik o kokainu i najbolji svjetski kirurg

Ipak, i to zahtjeva trening kirurga i baratanje s novom opremom (uključujući i mikrokamere).

"Moraju u isto vrijeme gledati ekran i navoditi "spajalicu"", kaže jedan od stručnjaka.

FDA je spravu već odobrio za određenu kategoriju pacijenata, ali liječnici se nadaju da će uskoro biti odobrena za sve, pa i za one s najuznapredovalijom bolešću.

"Na nama je da ranije primijetimo simptome i ranije interveniramo", kaže Herrman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.