Znanost
10042 prikaza

Brojke dokazale: Srpkinje više vole Hrvate

Vjenčanje
Thinkstock
Srpski tabloid Blic donosi podatke tamošnjeg zavoda za statistiku

Ukupan broj sklopljenih brakova u Srbiji 2016. godine je 35.321, od čega je 27.401 među pripadnicima srpske nacionalnosti. Srpske mladenke, te godine, udale su se za 1.415 mladoženja koji nisu srpske nacionalnosti dok je 1.393 mladenke druge nacionalnosti udalo se za Srbina. U postocima je riječ o oko osam posto brakova koje čine zajednice Srba i Srpkinja s drugim nacionalnostima.

Mladoženje iz Srbije, pored Srpkinja, najviše su se ženili nevjestama mađarske nacionalnosti, njih 344. Srpske snahe Vlahinje (126) nalaze se na drugom mjestu po broju brakova sa srpskim muškarcima, dok su na trećem mjestu Rumunjke (122). Prema statistikama srpskog zavoda za statistiku, 115 Ruskinja reklo je sudbonosno DA mladoženjama srpske nacionalnosti. Hrvatica koje su se udale za Srbe te godine bilo je 110, Makedonki 71, Slovakinja 67 i 44 Ukrajinke. Iako su to rijetki slučajevi, srpske mladoženje biraju i Egipćanke, Norvežanke, Finkinje.

Miodrag Kostić s Antom Todorićem Tajkun privatizacije Top News Za par eura kupio tvornice i postao 'kralj šećera' u regiji

Kada su žene iz Srbije u pitanju, među brakovima mješovitih nacionalnosti prednjače oni s Mađarima (291), Hrvatima (140), Vlasima (139) i Crnogorcima (98). Statistika je pokazala da među češćim srpskim zetovima ima i Talijana, Engleza, Austrijanaca i Slovaka. 

Najveće prepreke u mješovitim brakovima mogu predstavljati različite navika, tradicija i običaji.

"Ukoliko je par kompatibilan, ako su tolerantni i ako gaje bliskost i ljubav, onda su dobre šance da će mješoviti brak opstati", tvrdi psihoterapeut Marko Braković.

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 09:04 05.Ožujak 2018.

    Ja bih rekao,da naše"celebriti"više vole Srbe,ali to nije domoljublje,pa i ne javljate.