Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
332 prikaza

Briga o starijima past će na leđa pomoćnika-robota

Robot
Pixabay
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi budućnošću brige za rastuću populaciju umirovljenika

Svjetska populacija starijih ljudi (iznad 65 godina) ubrzano raste. Otprilike 8,5 posto globalne populacije danas ima više od 65 godina, a taj bi se postotak do 2050. mogao popeti do 17 posto.

Briga i pružanje njege starijim građanima biti će ključni izazov. Japan, već sada sa četvrtinom populacije iznad 65 godina, predvodi u inovacijama. Ekstenzivno su eksperimentirali s korištenjem robota koji se bave svakodnevnim poslovima u domovima za starije ili njihovim kućama.

Ovo je šest robota na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Hug

Robot Hug | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Hug olakšava rad njegovateljima i zdravstvenom osoblju tako što ih mijenja kada osobe treba podići sa kreveta u kolica. Početna je ideja bila smisliti sustav koji ne treba pomoć treće strane kako bi funkcionirao, već da osobe same, bez pomoći (osim Hug-a), ne trebaju ništa drugo kako bi koliko je god puta potrebno, prešli iz kreveta u kolica i obrnuto.

Robotični pomoćnik Sasuke

Robot Sasuke | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Sasuke koristi potpuno drugi pristup od robota Hug. Njega se koristi za još više onemoćale i slabije pacijente, on, naime, osobu diže u tkanini/ljuljački koju pak pokreće osoba. Robot pomalo nalikuje na staromodne vage.

Tree

Robot Tree | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Tree u procesu rehabilitacije iz jednadžbe potpuno uklanja potrebu za asistentom. Koristi reaktivne audio-vizualne upute kako bi radio s pacijentom i pomogao mu da ostvari napredak u terapiji.

Robot My Spoon

Robotska ruka sa žlicom i vilicom koja omogućava da pacijenti jedu obrok bez asistencije treće strane. Pacijent upute daje putem brade, a može funkcionirati automatski, polu-automatski ili manualno.

Muscle Suit

Muscle Suit | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Ovaj nosivi egzoskelet pomaže ljudima da dižu teret. "Umjetni mišići" koriste zrak kako bi postigli ekstremnu snagu. Osmišljen je na prirodoslovnom fakultetu u Tokiju.

Chapit

Robot Chapit | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Chapit prepoznaje ljudski glas čak i u bučnom okolišu i razumije više od 500 riječi. Može baratati s 200 vrsta daljinskih upravljača za kućanske aparate i sustave nadziranja kućanstva, klime, struje, vode i električnih aparata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.