Znanost
682 prikaza

Bolje je da bebe sišu dudu nego prst

Bebe
Thinkstock
Tehnologija nezaustavljivo napreduj, pa tako svjedočimo i napretku tehnologije duda

Neku sasvim malu djecu povremeno može smiriti jedino duda varalica i roditelji zbog toga ne bi trebali biti zabrinuti, piše u zadnjem broju njemačkoga časopisa o obiteljskom zdravlju "Junge Familie". 

Njemački znanstvenici tvrde da su moderne anatomski napravljene dude puno bolje za djetetovu čeljust od prsta. Naime, sisanje palca može utjecati na razvoj djetetovih zubića. Poznata je ortodontska anomalija pod nazivom "otvoreni zagriz". 

Osim važnosti anatomskog oblika u izboru dude, roditelje treba upozoriti da izbjegavaju njezino umakanje u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se spriječio nastanak karijesa mliječnih zuba.

Oni ne moraju uskraćivati djeci dudu do treće godine života, no nakon toga bi naviku trebalo prekinuti, ali postupno i pritom djetetu pomoći. 

Upravo s navršene tri godine dijete već sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima pa u zanosu igre može satima zaboraviti na dudu. Ako je tužno, umjesto da počne sisati palac ili dudu, svoje će osjećaje iskazati riječima, a to znači da mu duda više ne mora biti najbolja tješiteljica.

U nekim zemljama svijeta djeca, pri odvikavanju, objese dudu na posebno dizajnirano stablo. I dobra vila može pomoći, ukoliko dijete koje je odbacilo dudu nagradi malim poklonom. 

Siliti dijete da odjedanput prestane koristiti dudu nije pametan potez. Može biti i kontraproduktivno, smatraju njemački stručnjaci. Trogodišnjaci su, primjerice u stanju cijeli dan biti bez dude, no prije spavanja ili u nekim posebnim prilikama ona će im i dalje biti potrebna i to im ne treba uskratiti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.