Znanost
12761 prikaza

Bizarno: Neke regije Marsa ne smijemo istraživati!

Mars
NASA/Jim Bell
Bizarni pravilnici stvoreni su kako bi zaštitili potencijalni život na Marsu

Postoji mala, važna, no i neznatna šansa da je planet Mars jednom bio dom mikrobiološkom životu, ili je to pak još uvijek i danas. Upravo zbog toga postoje određena područja Crvenog planeta koja će biti nedostupna budućim istraživačima - bili robotskim ili ljudskim. Službeno ih nazivaju "Posebnim regijama", piše IFL.

I dok se nekoć mislilo kako je Mars hladan i beživotan planet, sada se čini kako bi Mars doista mogao biti naseljiv. No, ako na njemu želimo pronaći svoju budućnost, upozoravaju istraživači, svakako se moramo pobrinuti da ga ne kontaminiramo mikrobima sa Zemlje. Na sreću, većina područja Marsa je smrtonosna za sve oblike zemaljskog života, no postoje određeni njegovi dijelovi u kojima bi mikroorganizmi koji se prevoze na svemirskoj letjelici mogli dovesti do lažno pozitivnog očitanja života na Marsu.

Mars Novo istraživanje Znanost Put na Mars za čovjeka je opasniji nego što se mislilo

Stoga su znanstvenici došli na ideju uspostavljanja posebnih regija. Kao što je definirali Povjerenstvo za istraživanje svemira (COSPAR) u svojoj planetarnoj zaštiti iz 2008., postoje regije "unutar kojih je vjerojatno da će se širiti zemaljski organizmi ili područje koje se tumači da imaju visok potencijal za postojanje marsovskih oblika života".

Mars - nove fotografije | Author: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Uvjeti koje mora udovoljavati

U 2016., ova je definicija ažurirana kako bi postala specifičnija. Naime, posebna regija je sada ona koja ima ocjenu vodene aktivnosti od 0,5 do 1. Aktivnost u vodi je mjera toga koliko je nešto pogodno za život, ovisno o tome koliko bi lagano to područje oblici života mogli koristiti za svoju hranu.

Druga glavna značajka posebne regije je da ima temperaturu dovoljno toplu da podrži život kopnenih organizama, a ona je definirana od -25 Celzijusa naviše. Također je postojala preporuka za uključivanje elementa metana u definiciju koja bi mogla podržavati biološki život, no on još nije uključen.

No, ono što je svakako zabavno je - da na Marsu još nije pronađena niti jedna posebna regija. Ništa.

- Na Marsu nema identificiranih Posebnih regija - izjavio je John Rummel sa Sveučilišta Sjeverna Carolina te vodeći autor izvješća koje je redefiniralo  Posebne regije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • loriman 14:04 17.Kolovoz 2017.

    NASLOV... Neke regije Marsa ne smijemo istrazivati! KRAJ... No, ono što je svakako zabavno je - da na Marsu još nije pronađena niti jedna posebna regija. Ništa. - Na Marsu nema identificiranih Posebnih regija - izjavio je John Rummel Koga ... prikaži još!a vi radite budalom stoko jedna retardirana? Vi ste k...c, a ne novinari!

  • nelson 11:28 17.Kolovoz 2017.

    zašto se ne smiju istraživati ,pa mars se snimio cijeli mapom nema misterija