Znanost
38213 prikaza

Bizarna bolest šokira znanost: Pogađa samo muškarce

Muškarac na krevetu
Thinkstock
Dosta ozbiljni simptomi bolesti ipak stvaraju ogromne probleme ljudima koji nisu ni svjesni da stvarno boluju od nečega

Post-orgazmički sindrom bolesti (POIS) je uglavnom muška problematika koja je istovremeno nevjerojatno rijetka. Odmah ili ubrzo nakon orgazma, bolest pokreće niz problema koji nisu povezani s genitalijama, uključujući zbunjenost, nesposobnost govora, čitanja ili koherentnog pisanja, tešku bol u mišićima u cijelom tijelu, teški zamor, svrbež očiju, groznica i simptomi nalik na gripu mogu potrajati do tjedan dana.

Ovo bizarno stanje, koje je prvi put opisano 2002. godine, nema poznati uzrok i nema poznatog lijeka, a istovremeno je stvarni problem. O bolesti se zna vrlo malo, ali novi članak u časopisu Sexual Medicine Reviews sažima ono što su znanstvenici doznali o POIS-u do sada.

Mišićav muškarac u vrućem klinču sa ženom u rublju NISU UZDASI Life Istraživanja: Ovo je jedini način za prepoznati ženski orgazam

Vrste i ozbiljnost simptoma variraju među muškarcima, ali općenito govoreći, čini se da postoje dvije vrste POIS-a: primarni i sekundarni. Prvi je kada se simptomi POIS pojavljuju od prve ejakulacije, a sekundarni je onaj koji se kasnije razvija u životu.

Bilo kako bilo, pojavljuju se tijekom gotovo svih orgazama koji uključuju ejakulaciju. Iako postoji slaba veza s preranom ejakulacijom, temeljni mehanizam nastanka bolesti je nepoznat.

Činjenica da u medicinskoj literaturi postoji samo 50 opisanih slučajeva ne daje dovoljno detalja onima koji se nadaju pronaći odgovore za najteže slučajeve. Ipak, nekoliko je hipoteza nastalo tijekom godina proučavanja.

Ilustracija muškarca koji gleda pornografiju BEZ DIRANJA Life Zbogom masturbaciji - sve više muških odriče se pornića

Najviše pobornika ima ideja o spermijima muškaraca. Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi, neki sugeriraju da su pacijenti alergični na svoje sjeme ili neku komponentu u njemu.

Druga teorija tvrdi da kemikalije oslobođene tijekom orgazma otpuštaju se u neobično velikim količinama.

Na primjer, endorfini su dobro poznati hormoni u ljudskom tijelu. Oni su opioidi, i kao i ostali opioidi, inhibiraju bol i proizvode osjećaje euforije.

Žena doživljava orgazam AFRODIZIJAK Znanost Otkrili od čega žene mogu doživjeti trenutni orgazam

Pojavljuju se i tijekom orgazma, ali kod muškaraca s POIS-om oni mogu donekle preplaviti čitav sustav. To znači da kad se malo smanji razina endorfina, osoba ulazi stanje nalik apstinencijskoj krizi,ne neki način slično krizi osobe koju je prošao utjecaj heroina.

Iako se eksperimentalni tretmani počinju pojavljivati, za sada, studija koju vodi Medicinski fakultet Sveučilišta Tulane zaključuje da je velik dio onoga što pokreće POIS ostaje tajna.

"Daljnje su studije opravdane za ispitivanje prevalencije, patofiziologije i liječenja ovog stanja", istaknuli su.

Priznaju, kao i izvorni otkrivači, da većina muškaraca koji imaju tu bolest ne zna da je to stvarna bolest. Kao rezultat toga, suzdržavaju se od traženja liječenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.