Znanost
6703 prikaza

Astronomi otkrili misteriozni signal iz dubokog svemira

Duboki svemir
ESA/NASA/CC BY 3.0
Signali koji dolaze iz svemira i dalje ostaju jedna od najvećih misterija našeg vremena

Čudni i misteriozni zvukovi putuju svemirom, a takvim 'brzi radio proboji', često samo kao nedokučivi signali, otkriveni su prije nekoliko desetljeća. Signali putuju milijardama svjetlosnih godina kako bi stigli do naših teleskopa. Iako ih naši znanstvenici mogu detektirati, nitko od njih zapravo ne zna od kud takvi zvukovi dolaze. 

I sada je teleskop čiji je zadatak bio nešto sasvim drugo, slučajno nabasao na još jedan od takvih zvukova:FRB 180725A i zabilježio ga kao najniži frekvencijski 'prasak' ikad otkriven, piše Newsweek. 

Iako je njihovo porijeklo misterija, znanstvenici pretpostavljaju kako je taj neobičan prasak mogao doći od neke zvijezde ili dijelova poput međuzvjezdanih oblaka, maglice ili regije oko 'gladne' crne rupe. Neki će odmah pomisliti i kako je to još jedan u nizu dokaza o postojanju izvanzemaljaca.

Čovjek stoji ispred NLO-a Gdje su svi? Znanost Prognoze: Za deset godina otkrit ćemo vanzemaljce

Kako bi otkrili misteriju tog zvuka znanstvenici su upotrijebili novi teleskop Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Signal je potrajao samo nekoliko milisekunda i otkriven je na oko 580 MHz.Ovo je znanstvenicima bilo veliko otkriće, jer je uobičajeno da se takvi signali detektiraju na između 1000 i 1500 MHz.

Da stvar bude još zanimljivija, rekli su znanstvenici i kako su nabasali na još niže frekvencije, no još nisu objavili svoja otkrića. Ovakvi signali putuju nebom, no jako ih je teško otkriti u stvarnom vremenu jer se teleskopi najčešće fokusiraju na  zvjezdanu kupolu. 

Tijekom desetak godina otkrili su manje od 40 ovakvih čudnih zvukova, no nadaju se kako će na gotovo dnevnoj bazi uz pomoć teleskopa CHIME otkrivati nove signale. 

Asteroid udara u grad Koji će udariti prvi? Znanost Milijuni asteroida padaju na Zemlju, ne zna se otkud su

Još su 2016. godine izvještavali o nizu ponavljanja sličnih zvukova što je izazvalo veliki interes javnosti. Početkom ove godine znanstvenici su do tada najbolji primjerak otkrili u Australiji uz pomoć Parkes Observatory teleskopa koji ipak nije toliko snažan da bi mogao otkriti više od pet ili šest signala godišnje. 

CHIME promatra 200 četvornih stupnjeva u isto vrijeme, što je daleko više od većine teleskopa.

"CHIME je osjetljiv i omogućava pregled velike površine što ga čini savršenim u potrazi za takvim signalima", napisala je na Twitteru Emily Petroff, astrofizičarka sa nizozemskog instituta za radio astronomiju. No isto tako, dodala je, teleskop 'vidi' manje od jedan posto neba. 

Svako novo otkriće novi je trag u neobjašnjivoj misteriji porijekla ovakvih zvukova, a ovaj teleskop, čini se, pomoći će znanstvenicima na putu otkrivanja što se to tamo gore, daleko od nas događa.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 12:44 10.Kolovoz 2018.

    ima li života?