Znanost
4364 prikaza

Asteroid u obliku ljudske lubanje juri prema Zemlji

Asteroid Lubanja
NASA
Nekoliko dana nakon Noći vještica pored Zemlje bi trebao proletjeti asteroid u obliku ljudske lubanje

Iako je Noć vještica tek za mjesec dana, ljubitelji ovog praznika već su počeli pripreme. No, na taj dan Zemljanima će iz svemira stići još jedan neobični posjetitelj - strašni asteroid.

Znanstvenici su ga prozvali 2015 TB145, no iza suhoparnog imena krije se doista nesvakidašnji asteroid koji gledan iz određenog kuta podsjeća na ljudsku lubanju, s velikim tamnim očnim dupljama. On će doći u blizinu zemlje samo desetak dana nakon Halloweena, točnije 11. studenog, javlja NASA, a prenosi Popular Mechanics.

Posljednji put ovaj je objekt viđen u listopadu 2015. i odmah je zaradio mnogo simpatija, a u NASA-i su ga prozvali 'Velika bundeva'. Kometa ima još nekoliko nadimaka - 'Spooky', i 'The Haloween Asteroid', ali i 'Asteroid lubanja'. 

No, snimljen iz drugog kuta, asteroid ne izgleda nimalo zastrašujuće.

Asteroid Lubanja | Author:
Ako vam oblik ovog asteroida nije dovoljno grozan, možda će vas zaprepastiti da je on tek jedan od ostataka umrlog i ugašenog kometa.

Znanstvenik Vishnu Reddy, sa Planetary Science Instituta u Tucsonu u Arizoni, još je 2015. godine rekao:

"Otkrili smo da objekt reflektira oko 6 posto svjetlosti koju prima od Sunca. To je slično količini koju reflektira svježi asfalt, a dok se ovdje na Zemlji misli da je to prilično mračno, svjetlije je od tipičnog kometa koji odražava samo 3 do 5 posto svjetla, što sugerira da bi njezino porijeklo mogla biti kometa a zaključak je da je to mrtva kometa."

Iako je posljednji put kad je bila viđena 2015. godine, bila na udaljenosti od Zemlje oko 300.000 milja, ove godine ta će udaljenost biti na čak 25 milijuna milja ili 105 udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:38 05.Listopad 2018.

    udarit će brzo