Znanost
11666 prikaza

Arheološko otkriće u Britaniji rasiste dovodi do ludila

Cheddar Man
Handout/REUTERS/PIXSELL
Cheddar Man star 9.500 godina svojom je bojom kože i očiju podigao prašinu

Prije sto godina pronađeni ostaci čovjeka u špilji u engleskom Somersetu, nazvanog "Cheddar Man", otkrili su mnogo toga o životu na Britanskom otočju prije 10.000 godina. 

No, nitko nije očekivao da će ekstrakcija i analiza DNK muškarca iz prapovijesti koji je od milja prozvan 'prvim Britancem' uzburkati političke i ideološke duhove koji muče današnjicu.

Već 1996. materijal iz kutnjaka pokazao je kako Cheddar pripada haplogrupi U5, vrlo čestoj prije 25.000 godina, a danas njoj pripada 10 posto Europljana, i isto toliko Amerikanaca. U5 bila je glavna haplogrupa mezolitskih lovaca i sakupljača, čak 83 posto populacije pripadalo je toj grupi prije dolaska ljudi naučenih na sjedilački način života i uzgoj biljnih kultura, s Bliskog istoka i stepa srednje Azije.

Napretkom tehnologije ove su godine objavljeni novi rezultati koji pokazuju da je Cheddar Man, što je tipično za ondašnje lovačko stanovništvo, patio od netolerancije na laktozu, no i da je imao plave oči, crnu kovrčavu kosu i - izrazito tamnu kožu.

Ljudske rase Loš dan za rasizam Znanost Otkrili: Ljudske rase su mit, bijelci su i - čimpanze!

Dok je akademska zajednica i većina građana oduševljena novim otkrićem dežurni su rasisti poludjeli. Čak i ozbiljni portali i novine analiziraju bijesne komentare zbunjenih Britanaca, i Europljana, koji ne mogu 'prožvakati' da jedan od 'prvih kolonizatora otoka' bio tamnoput.

Neki od zabilježenih komentara su:

- Ako onaj zamrznuti čovjek iz Austrije koji je star 5.500 godina nema crnu kožu, onda nema niti ovaj jer 4.000 godine nisu dovoljne da koža izbijeli. Pa čak su i Egipćani prvi bili posve bijeli - kaže jedan ljuti čitatelj.

- Ništa oni ne mogu dokazati ako nemaju vremenski stroj, a uostalom otkuda su onda došli bijelci - pita se drugi. Sljedećih nekoliko kažu da je to 'samo poludjela politička korektnost i liberalno ludilo'.

Jedan je čitatelj svesrdno podržavao teoriju da je on bio 'samo posjetitelj', dok se drugi nadovezao s još zabavnijom teorijom da je 'možda došao na godišnji odmor'.

Pronalazak naselja iz ledenog doba u Kanadi STARO 14.000 G. Znanost Starije od piramida: Otkrili selo u Kanadi iz ledenog doba!

Znanstvenici vjeruju da je populacija Europe s vremenom postala svjetlije puti jer ona apsorbira više sunčeve svjetlosti koja je potrebna da se proizvede dovoljno vitamina D. No, svijetla je koža došla s obradom zemlje, jer se prelaskom s prehrane temeljene na ribi (punoj vitamina D) prebacilo na žitarice.

No, jedan je čitatelj pak napisao kako 'ima smisla samo da je bio bijel jer prije 10.000 godina gotovo uopće nije bilo sunca', a drugi je zaprijetio kako će 'pronaći i istući svakog kretena koji mu kaže da je prvi Britanac bio crn, kad je jedino jasno i sigurno da će, ovim tempom, posljednji Britanci biti crnci'.

Čitatelj avatara "svijest o rasi" rekao je kako 'je zanimljivo da nam guraju ove priče nakon što je dokazano da su stari Egipćani bili bijeli i da je cijela ona glupost o dolasku iz Afrike zapravo glupost'.

- Ne može se sigurno iz kosti saznati koje je boje dotični bio, jer su kosti bijele - napisao je još jedan čitatelj koji je svoje znanje potkrijepio s 'puno pogledanih dokumentaraca'.

S druge strane, dio je čitatelja uživao u prepucavanjima ogorčenih komentatora.

Prikaz južnog Sibira SKITSKO KRALJEVSTVO Znanost U Sibiru pronađena drevna ledena grobnica princa

- Da, ekipa znanstvenika došla je do dokazima potkrijepljenog zaključka ali GaryBrexit88 kaže da su to sve gluposti, kome da ja sada vjerujem - kaže jedan komentator sarkastično, dok su se mnogi pak osvrnuli na rastuću nacionalističku propagandu koja želi 'zadržati Britaniju bijelom'. Među njima je i stranka UKIP, poznata po otvorenom preziru prema imigrantima, pa čak i članovima društva koji dolaze iz bivših Britanskih kolonija.

Znanost: DNA jednog od prvih kolonizatora naših otoka pokazuje da je Cheddar Man bio tamnoput

UKIP: Imigracija nam nije pod kontrolom već 9.000 godina, šali se komentator Oonagh, a Tom je cinično rekao kako će sada pokret "Britain First" zasigurno 'tražiti da se promptno odsele svi bijelci jer je autohtono stanovništvo crno'.

- Današnja priča dana nije politika ili neki događaj nego kompilacija komentara na genijalno znanstveno otkriće, mi smo zaista nacija kretena - bio je ogorčen Ron.

Tintagel dvorac kralja Arthura Arheološko otkriće Life Britanci uvjereni da su napokon otkrili dvorac mitskog kralja Arthura

Otkriće pokazuje da su se geni za svjetliju kožu raširili kontinentom i populacijom kasnije no što se do sada smatralo, kao i da boja kože nekada nije bila indikator geografskog podrijetla na način na koji se to doživljava danas.

- Rasne kategorije kroz koje danas percipiramo svijet su vrlo imaginarne, i jako moderne, ne važe za prošlost uopće - kaže arheolog Tom Booth koji je godinama radio na istraživanju.

- Sviđa mi se izraz lica Cheddar Mana, kao da zna da je došao iz daleke prošlosti kako bi nas 'moderne ljude' naučio važnu lekciju - prokomentirao je jedan čitatelj Cheddarov zagonetni, i pomalo zločest, osmijeh.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pes 17:42 09.Veljača 2018.

    Pravi Črljeni, pjegavi Britanci, ha, ha, ha!?

  • vjaceslav 13:44 09.Veljača 2018.

    što je čudno da su postojali nođani, "ljudi" koje je iznjedrila zemlja i među koje je otišao kain, sin adama, čovjeka napravljenog od zemlje. u zemlji nod, kain se oženio nođankom koja mu je rodila sina henoha po kojemu je ... prikaži još! nazvan prvi grad na zemlji. vremenom su crni i dlakavi nođani iščezli i na njihovo mjesto došli svjetliji kainovi potomci. prevedeno na znanstveni jezik - čovjekovi bliski rođaci australopitek i ardipitek su isčezli da bi homo sapiens imao više životnog prostora.