Znanost
2347 prikaza

Alarm: Neće biti dovoljno inzulina za sve dijabetičare

Mjerenje šećera u krvi
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Radi sjedilačkog načina života sve je više oboljelih od Tip 2 dijabetesa, a inzulina nema dovoljno

Sve više ljudi na svijetu boluje od dijabetesa, a pristup životno važnom inzulinu će, vrlo skoro, biti ozbiljno ugrožen, piše CNN vrlo neoptimistično.

Do 2030. godine, 79 milijuna odraslih s dijabetesom tipa 2 trebati će inzulin kako bi držali pod kontrolom svoju bolest, i samo će polovica imati pristup adekvatnim količinama inzulina, objavljeno je u znanstvenom časopisu Lancet Diabetes and Endocrinology.

Najvažnije je olakšati pristup lijeku, posebno u Africi, Aziji i Oceaniji, regijama koje će biti najpogođenije.

"Već su sada količine inzulina nedovoljne s obzirom na broj bolesnika posebno u Africi i Aziji, i više bi truda trebalo uložiti u te zdravstvene izazove", kaže Dr. Sanjay Basu, profesor medicine sa američkog sveučilišta Stanford i šef istraživanja.

Kikiriki Ima nade Znanost Stigle dobre vijesti za sve alergične na kikiriki

"Iako je UN predan borbi protiv nezaraznih bolesti i žele da svatko ima univerzalan pristup lijeku, postoje čitave regije gdje inzulina gotovo nema i nepotrebno je teško pacijentima da do njega dođu", kaže.

Inzulin je potreban za liječenje Tip 1 dijabetesa, i nekih slučajeva Tip 2 dijabetesa. Drugi je oblik bolesti jako vezan uz faktore životnog stila kao što je pretilost, loša prehrana i fizička neaktivnost.

Basuov je tim išao istraživati kako će se broj oboljelih kretati tijekom sljedećih 12 godina, posebno koliko će rasti brojevi, kako bi se moglo naslutiti koliko će inzulina biti potrebno te tko će sve trebati više količina inzulina.

Međunarodna dijabetička federacija koristila je podatke iz 14 studija kako bi dobila "sliku brojeva" koliko će se Tip 2 dijabetes povećati po broju bolesnika, a njihova je predikcija sa 406 milijuna u 2018. na 511 milijuna u 2030.

Penitentes Život u svemiru Znanost Europa: Ovako izgleda mjesto na kojem žive vanzemaljci

SAD će radi starenja stanovništva, manjka kretanja  urbanizacije biti treća po količini bolesnika, sa 32 milijuna bolesnih do 2030.

Međutim, ne trebaju sve osobe s dijabetesom inzulin. Od globalnog broja oboljelih od 511 milijuna, 79 milijuna mora imati pristup inzulinu kako bi kontrolirali bolest, što je porast u potražnji od 20 posto, samo 38 milijuna će, sudeći po trenutnoj situaciji, imati pristup.

Proizvodnjom dominiraju tri proizvođača.

"Ako države ne pokrenu neke inicijative kako bi inzulin bio jeftiniji, onda će upotreba biti daleko od optimalne", kaže Basu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:06 23.Studeni 2018.

    ovo je alarm