Znanost
918 prikaza

5 vrsta povrća koje je bolje u rujnu nego bilo kojem drugom mjesecu

Tržnica
Damir Spehar (PIXSELL)
Mnogi jesen doživljavaju kao period koji označava kraj svježeg povrća, ali nije baš tako

Mnogi rujan smatraju kao početak kraja za dobro i svježe povrće, ali upravo je rujan za neke od njih najbolj mjesec u godini.

Nutricionistkinja Joan Casanova za Time je izdvojila pet vrsta povrća koje najbolji okus ima baš u rujnu.

Blitva | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Blitva: Uz to što je hranjivo i lijepo, ovo zeleno povrće 'tolerantno' je na toplo i hladno vrijeme, pa u rujnu na stolove stižu njegove sorte različitih ukusa.  

Repa | Author: Thinkstock Thinkstock

Repa: Korjenasto povrće koje se može pripremiti slično kao i krumpir, kao pire ili nasjeckano na komadiće. "Sazrijeva najbolje u hladnom jesenskom vremenu, karakterističnog je blagog i bogatog okusa nakon što se u vrtu spusti prvi mraz", kaže Casanova. 

Zelena salata | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Salata: Isto onako koliko brzo raste na suncu, tako brzo dozrijeva i u hladu, a dovoljan je mali komad zemlje da bi se zasadila. 

Rotkvice | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

Rotkivica: Ovo povrće raste izuzetno brzo u jesen, kada noći postaju duže i hladnije, a rotkvica hrskavija i slađa, kaže Casanova. 

Poriluk | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

Poriluk: Sladak je, blag i nježan za probavni sustav. Od njega se ne nadimlje poput luka, a okus mu se krije u debelim, sočnim stabljikama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.