Voices
15946 prikaza

Znate li koji su najveći skijaši i skijašice svih vremena?

Guliver/Shutterstock
Dolazi nam nova sezona skijanja i ostalih snježnih radosti. Zbog toga smo odlučili prisjetiti se najvećih skijaša u povijesti, kako biste bili inspirirani kad idući put stanete na skije

Povijesni zapisi govore kako skijanje postoji već preko pet tisućljeća. Prva skijaška natjecanja slična onim današnjima održavala su se u norveškoj vojsci još u 18. stoljeću. Ipak, skijaška natjecanja kakva danas poznajemo počinju u 20. stoljeću sa Zimskim olimpijskim igrama i Svjetskim skijaškim kupom. Otada se natjecalo mnogo vrhunskih skijaša i skijašica, no samo su rijetki ušli u legendu. 

Janica Kostelić

Ovakvu listu jednostavno smo morali započeti našom Janicom. Po mnogima je najveća skijašica svih vremena, jedina skijašica u povijesti koja je osvojila čak četiri zlatne olimpijske medalje (2002. u Salt Lake Cityu i 2006. u Italiji) te jedina koja je osvojila tri zlatne medalje na jednim Olimpijskim igrama (2002. godine). Osim zlata, osvojila je još i dvije srebrne olimpijske medalje. Vrlo uspješna bila je i u Svjetskom skijaškom kupu u kojem je Veliki kristalni globus osvajala čak tri puta: 2001., 2003. i 2006. godine. Iako je trenutno u medijima najčešće prisutna kao prva državna tajnica za sport, većina ljudi je ipak najviše pamti po legendarnoj slalomskoj utrci 2006. godine na Sljemenu, koju je bez problema odradila sa samo jednim štapom. Te sjajne vožnje možete se podsjetiti i u videu koji donosimo:

KAMIKAZE Life Opaki kraljevi: Znate li tko su "Ludi Kanađani"?

Ivica Kostelić

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji slalomaš svih vremena. Da ga većinu karijere nisu mučile ozljede, smatramo da bismo o njemu danas pričali kao i o Janici, kao o najvećem svih vremena. Usprkos ozljedama, Ivica je ostvario fantastičnu karijeru, osvojivši čak četiri srebra s tri različite Olimpijade: jedno u Torinu 2006., dva u Vancouveru 2010. i jedno 2014. u Sočiju. Uz navedena srebra, pamti se i naslov sveukupnog prvaka Svjetskog skijaškog kupa 2011. godine. Osim po skijanju, pamtimo ga i po sviranju gitare, zbog čega je dobio nezaboravan nadimak "Johnny B. Goode".

Vreni Schneider

Verena "Vreni" Schneider najveća je švicarska skijašica svih vremena te je i službeno proglašena švicarskom sportašicom stoljeća. Uz tri zlata, dva srebra i jednu broncu sa Zimskih olimpijskih igara, Vreni je čak triput osvajala i Veliki kristalni globus Svjetskog skijaškog kupa. Osim ovih uspjeha, drži i fantastičan rekord star čak 28 godina. Naime, tijekom sezone 1988./1989. Vreni je ostvarila nevjerojatnih 14 pobjeda u samo jednoj sezoni Svjetskog skijaškog kupa. Ovom rekordu nijedan skijaš nije došao ni blizu, a slutimo kako ni neće još neko vrijeme. 

FASCINANTNO Voices Znate li tko je proveo čak mjesec dana na skijama?

Ingemar Stenmark

Uz našeg Ivicu, Stenmark je jedan od najboljih slalomaša svih vremena. "Tihi Šveđanin", kako su ga zvali, jedan je od najvećih švedskih i skandinavskih sportaša u povijesti. Stenmark, kao i ranije spomenuta Vreni, drži nevjerojatan rekord za koji sumnjamo da će ga itko tako skoro oboriti. "Tihi Šveđanin" pobijedio je u čak 86 utrka u Svjetskom skijaškom kupu, dok je drugi iza njega, Hermann Maier, odnio tek 54 pobjede. Osim tog fascinantnog skora, Stenmark je i osvajač dvije zlatne te jedne brončane olimpijske medalje. Usto je i vješt plesač, pa je tako 2015. pobijedio u švedskoj inačici emisije Ples sa zvijezdama. 

Alberto Tomba

"Tomba la Bomba", kako su ga zvali, najveći je talijanski skijaš svih vremena. Kao osvajač tri zlatne te dvije srebrne olimpijske medalje, Tomba je kasnih 1980-ih i '90-ih bio dominantan skijaš u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom). Osim uspjeha na Olimpijskim igrama osvojio je i jedan Veliki kristalni globus Svjetskog skijaškog kupa. Na podiju se našao čak 88 puta, a na prvom mjestu točno 50. Još je za vrijeme karijere Tomba bio poznat kao čovjek koji se voli "proveseliti". Tako je za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru 1994. na jedan od intervjua došao već pomalo pod utjecajem alkohola i s bocom crnog vina u ruci. Umirovio se 1998. godine, a zbog svoje ljubavi prema dobrom provodu još i danas zna završiti u medijima.

Jean-Claude Killy

I za kraj, pripadnik stare garde i jedan od najvećih skijaša svih vremena. Ovaj francuski velikan skijanja osvojio je Veliki zlatni globus na prva dva Svjetska skijaška kupa. Zasigurno najveći uspjeh doživio je na "domaćem terenu", na Zimskim olimpijskim igrama 1968. godine održanima u francuskom Grenobleu. Killy tada osvaja čak tri zlatne olimpijske medalje, u spustu, slalomu i veleslalomu. Nakon umirovljenja Killy se okušao u zaista mnogo stvari, od glume u TV reklamama i filmovima pa sve do vožnje automobilskih utrka. Francuskoj javnosti bio je poznat i po svojoj vezi s glumicom Danielle Gaubert, s kojom je bio u braku od 1973. do njene preuranjene smrti od raka 1987. godine.

Želite i osobno upoznati skijaške legende, a ne znate kako? Erste banka ima rješenje. Za sve sadašnje korisnike Erste Mastercard® Business Debit kartice ili paketa Erste Gold imamo jedinstvenu priliku da prisustvujete skijaškom spektaklu u Kitzbühelu i upoznate neke od legenda svjetskog skijanja. Oni manje sretni ne moraju brinuti, jer se dijeli i čak 150 drugih nagrada. Više informacija pronađite ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 09:48 02.Veljača 2018.

    Največi od največih je Stenmark! Svi ostali su veliki, velikani,ali Ingemar je ipak kralj za sva vremena!