Voices
320 prikaza

Škola u Sisku prva dobila certifikat zdrave prehrane

Učenici u školi
Damir Spehar (PIXSELL)
Grad Sisak subvencionira školske obroke s oko milijun kuna, a isto toliko uložio je u školske kuhinje, blagovaonice i infrastrukturu

Sisačkoj Osnovnoj školi Braće Ribara, prvoj u Hrvatskoj, dodijeljen je Healthy Meal Standard (HMS), međunarodni certifikat za posebne prehrambene potrebe, na temelju tog standarda, koji će tri godine biti pod stručnim nadzorom, zdravi će se obroci pripremati za 611 učenika škole.

Certifikat se sastoji od dva standarda, za zdravu prehranu učenika od 7 do 13 godine, te dijabetički jelovnik, za djecu s takvim potrebama.

Sisačka škola HMS je dobila nakon složenog postupka certifikacije, u sklopu kojega su 42 njena djelatnika, učitelja i kuhara, educirana i testirana. Šest učitelja i četiri kuhara primili su i osobne potvrde o certificiranju.

"Za nas taj standard mnogo znači. Već smo ranije uveli zdravu prehranu, a sada taj sustav nadograđujemo. Za naše učenike, kojih je više nego lani, zdrava prehrana je vrlo važna. Nema sumnje da će se sada hraniti još zdravije i kvalitetnije. Vjerujem da ćemo kroz tri godine osjetno smanjiti problem pretilosti, dijebetesa i alergija. Namirnice koje nisu dovoljno kvalitetne, izbacili smo iz jelovnika", rekla je ravnateljica škole Vesna Šebek kojoj je u srijedu na prigodnoj svečanosti, predan certifikat.

Voditeljica projekta u Hrvatskoj Diana Gluhak istaknula je kako se certifikat, koji je podržalo i 15 mjerodavnih hrvatskih institucija, već primjenjuje u tridesetak zemalja. 

I preostalih osam gradskih osnovnih škola konkurirat će za taj certifikat, najavila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

"Vjerujemo kako će djeca prehrambene navika iz škola prenijeti i u svoje domove. U projekt su, posredstvom Gradske tržnice, uključeni i lokalni OPG-i. Ako se ukaže potreba, podržat ćemo i izgradnju hladnjače", rekla je Ikić Baniček.

Grad Sisak subvencionira školske obroke s oko milijun kuna, a isto toliko uložio je u školske kuhinje, blagovaonice i infrastrukturu, kako bi se projekt ostvario.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.