Voices
627 prikaza

'Pomoći ćemo svoj djeci u RH koja boluju od malignih bolesti'

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro
Željko Hladika/24sata
Utrkom 00:24 RUN prikupljaju se sredstva za obnovu dječje onkologije na Rebru, prof. dr.sc. Ernest Bilić obećava čudesni odjel

Noćna utrka 00:24 RUN koja će se trčati s 28. na 29. rujna, točno 24 minute nakon ponoći, jedinstvena je po nekoliko stvari. Prva je to utrka u Hrvatskoj koja će se trčati na uzletno-sletnoj stazi na MZLZ-u. Trkače će tijekom utrke na reflektorima osvijetljenoj stazi iz zraka pratiti helikopter MUP-a, a zadanu trasu natjecatelji će prolaziti okruženi civilnim zrakoplovima i vojnim MIG-ovima. Utrka 00:24 RUN posebna je i po svom humanitarnom karakteru. Sva sredstva prikupljena od utrke donirat će se Zakladi - dječja onkologija Rebro, s ciljem izgradnje novog odjela dječje onkologije.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

Termin utrke je sve bliži, uzbuđenje raste, a mi smo se zaputili na odjel dječje onkologije na Rebro kako bismo iz prve ruke saznali koje su glavne boljke sadašnjeg odjela te što će izgradnja novoga značiti za sve male pacijente, njihove roditelje, ali i brižno osoblje.

"Razlika između ove i svih drugih humanitarnih akcija je u tome što ova akcija nije za jedno dijete i jednu dijagnozu, već za svu hrvatsku djecu oboljelu od hematoloških i malignih bolesti, idućih 20 do 30 godina. Nikoga nećemo morati slati van zemlje na liječenje, ovdje na Rebru ćemo moći sve odrađivati. Ako ovo uspijemo ostvariti, to će biti najkvalitetniji odjel za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju na području južno od Alpa", oduševljeno nam priča prof. dr.sc. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb dok nas uvodi na odjel.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

Tamo vrijede stroga pravila. Na ulazu se moraju dezinficirati ruke, a dobili smo i posebne papučice kako na cipelama ne bismo unijeli bakterije i prljavštinu koje bi za male onkološke bolesnike koji se tamo nalaze mogle biti pogubne. Maleni odjel u prizemlju stare zgrade, sa svega desetak prostorija poput liječničke sobe, sobe za male zahvate, nekoliko soba za pacijente, dnevni boravak, prostor za igru i četiri kabine za transplantacije koštane srži, veselo je uređen. Sa stropa vise papirnate zvjezdice, svi su nasmijani i srdačni, a čistoća je besprijekorna. Ipak, profesor Bilić otkriva nam da nije sve bajno kako izgleda na prvi pogled.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

"Osnovni razlog zbog kojeg smo se odlučili na ovu humanitarnu akciju jest neadekvatan prostor. Kroz staklo u sobama se ne vidi izvana, ali kada je otvoreno, ljudi gledaju unutra. Vani je puno auta pa djeci kroz prozore ulazi prašina, dosta je bučno, a djeci je neophodan mir. Pored prozora s unutarnje strane odjela su smješteni klima uređaji nuklearne medicine koja je u podrumu, tako da djeca s jedne strane imaju prašinu od klima uređaja, a s druge strane prašinu i buku od auta i nepoželjne poglede. Oni ovdje borave po nekoliko mjeseci i treba im puno bolji smještaj. Zasad nemamo ni mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja uz dijete, ali i to ćemo promijeniti na novom odjelu", priča nam profesor Bilić dok hodamo kroz odjel.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

Sobe na odjelu su dvokrevetne i trokrevetne, no na novom odjelu na 4. katu postat će jednokrevetne, s tek pokojom dvokrevetnom. Svaka soba će imati vlastiti sanitarni čvor, što sada nije slučaj.

"Djeca će na novom odjelu gledati Sljeme, imat će pogled na Sunce i Mjesec, a ovdje ih nemaju", napominje naš sugovornik.

Uveo nas je i u kabine za transplantacije. Sada ih je četiri, a na novom odjelu taj će se broj povećati za dvije kabine. Hermetički su zatvorene zbog posebnog tlaka i filtracije zraka, a iz tog razloga u njima se čuje i poseban zvuk.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

"Djeca su tu s mamom i tatom po dva do tri mjeseca. Na novom odjelu dobit ćemo puno kvalitetnije transplantacijske jedinice. Bit će puno veće, komfornije i imati puno više svjetla", ističe Bilić.

Dnevni boravak i improviziranu kuhinju za roditelje na novom će odjelu na 4. katu proširiti s postojećih tridesetak kvadrata na čak 160.

"Na odjelu imamo i predstave za djecu, dolaze nam muzičari, klaunovi, imamo vrtić i školu...Ali sve je to još uvijek improvizacija u malom prostoru. Na novom odjelu to će biti na pravom nivou i jako lijepo. Izgradnju novog odjela započeli smo kako bismo poboljšali uvjete liječenje i kako bi svako dijete koje boluje od malignih bolesti ovdje imalo ljepši i što bezbolniji boravak", kaže Bilić koji je posljednjih pet godina pročelnik odjela. Posebno je ponosan na svoje mlade liječnike i sestre, od kojih će ih osmero trčati 00:24 RUN.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

"Gušt nam je trčati, a još nam je veći gušt kad znamo da će novci od utrke ići za neku višu svrhu, za izgradnju našeg novog odjela. Dat ćemo sve od sebe da atmosfera na 00:24 RUN bude dobra", kaže nam Maja Pavlović (39), subspecijalist dječje hematologije i onkologije. Njen kolega Zrinko Šalek (29), specijalizant pedijatrije, dodaje da se veseli noćnoj utrci jer nikada nije trčao utrku po noći.

"Veselim se utrci. Obnova odjela značit će boljitak za naše pacijente, trebali bi biti bolji uvjeti za pacijente ali i za osoblje. Nadamo se da ćemo i roditeljima naših pacijenata pomoći. Obnova odjela značit će da smo se približili europskim standardima", dodaje Toni Matić (40), subspecijalist dječje hematologije i onkologije i subspecijalist intenzivne medicine, a viša sestra Matea Vukoje (29) koja će također trčati 00:24 RUN zahvaljuje se svima koji će sudjelovati.

Radnici Dječje onkologije KBC-a Rebro | Author: Željko Hladika/24sata Željko Hladika/24sata

"Zabavite se i napravit ćete nešto dobro", poručuju djelatnici dječje onkologije.

Sve informacije o skorašnjoj utrci pratite na službenoj stranici www.0024run.hr i na Facebooku, jer vas u sljedećem periodu čekaju nove informacije o utrci. Također, pozivamo vas da podržite ovu akciju i uplatite sredstva na humanitarni račun IBAN: HR672360001300132456, uz naznaku "Donacija za Zakladu". Sakupljeni iznos u cijelosti će biti doniran Zakladi - dječja onkologija Rebro nakon završetka humanitarne akcije odobrene Rješenjem nadležnoga gradskog ureda.

Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri projekta su INA, Kala i Slatinska banka, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova su prijatelji utrke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.