Voices
90 prikaza

Općini Ljubešćica 7,4 milijuna kuna za razvoj poduzetničke zone

Darko Horvat
Patrik Macek (PIXSELL)
Sredstva Poduzetničkoj zoni Ljubešćica dodijeljena su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Općini Ljubešćica dodijelilo 7,36 milijuna bespovratnih kuna za razvoj infrastrukture Poduzetničke zone.

Odluku o financiranju u ponedjeljak je načelniku Općine Ljubešćica Nenadu Horvatiću uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

"Gotovo milijun eura za Poduzetničku zonu u Ljubešćici i otprilike 10 milijuna kuna za Poduzetničku zonu u Varaždinu su dobra vijest koju danas nosimo u Varaždinsku županiju", kazao je Horvat. Najavio je da će za otprilike dva tjedna slične ugovore potpisati s 49 gradonačelnika i načelnika, uz ukupna nepovratna sredstva od gotovo 300 milijuna kuna. To je, kako je naglasio, znatno više od prvotno planiranih 76 milijuna kuna.

Sredstva Poduzetničkoj zoni Ljubešćica dodijeljena su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“.

Načelnik Horvatić zadovoljan je što je odluka stigla u njegovu općinu, u kojoj je nezaposlenost manja od dva posto, a prosjek plaća znatno viši od županijskoga i iznosi 5500 kuna. Na području te male općine u okolici Novoga Marofa više je od 50 poduzetnika a načelnik je otkrio kako privlači investicije.

"Svaki investitor u Poduzetničkoj zoni, osim pristupačne cijene, oslobođen je 50 posto komunalnog doprinosa, uz još 10 posto ako plaća jednokratno. Svaki poduzetnik dobije oko 20 kW besplatnog priključka struje, dva posto subvencioniramo kamate po kreditima za kupnju zemljišta ili pogona, komunalna naknada se u prvoj godini plaća 50 posto, 75 posto u drugoj, a tek u trećoj godini, kad poduzetnik 'prodiše', plaća se puni iznos", rekao je.

Prije dodjele odluke o bespovratnim sredstvima, ministar Horvat obišao je tvrtke Fripol i Hoto lignum, investitore u nove pogone u Poduzetničkoj zoni Ljubeščica.

Fripol trenutno zapošljava 20 djelatnika, postoji od 1993., a svoje proizvode - strojeve posebne namjene, izvozi u Njemačku, Austriju i Nizozemsku. Hoto Lignum posluje od 2010. godine i bavi se piljenjem i blanjanjem drva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.