Voices
165 prikaza

Janaf ugovorio nove poslove s Česima

JANAF
Davor Puklavec/PIXSELL
Janaf je s češkim Unipetrolom potpisao novi ugovor o poslovnim aktivnostima, kojima Janaf otvara nova međunarodna tržišta

Ugovor su na godišnjoj konferenciji IP Week u Londonu potpisali predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda (Janafa) Dragan Kovačević i generalni direktor Unipetrola Krzysztof Zdziarski.

Ugovor predstavlja novu aktivnost Janafa u međunarodnom poslovnom okruženju te novi iskorak kompanije kao strateškog čimbenika te nezaobilaznog partnera za naftni biznis na karti srednje i istočne Europe, ističe se u priopćenju.

Prenosi se i izjava čelnika Unipetrola da Jadranski naftovod (Adria Pipeline) predstavlja opciju za Češku i čitavu središnju Europu za daljnje jačanje sigurnosti opskrbe, jer pruža alternativu u slučaju bilo kojeg prekida u opskrbi iz naftovoda Družba ili u slučaju podbačaja kapaciteta putem izrazito korištenog TAL naftovoda.

Postrojenje JANAf-a na otoku Krku | Author: Nel Pavletic/PIXSELL Nel Pavletic/PIXSELL
"Kako bi pokrenuli transport sirove nafte putem sustava Jadranskog naftovoda prema Češkoj, jedino što trebamo je zaključiti sporazume o transportu s našim mađarskim i slovačkim partnerima kroz čije zemlje prolazi trasa naftovoda. Vjerujemo da ćemo uskoro zaključiti pregovore s obzirom da je stabilnost prostora središnje Europe glavni cilj svih dionika", izjavio je Zdziarski.

Dragan Kovačević ističe da je "Janaf kao strateška nacionalna kompanija izrasla u vrlo aktivnog i značajnog regionalnog faktora na području srednje i istočne Europe te ovim novim ugovorom jača gospodarski položaj Republike Hrvatske".

"Naravno, sve to trebalo bi dovesti do zadržavanja kontinuiteta dobrih poslovnih rezultata, što je sigurna putanja koju bi i druge kompanije u Hrvatskoj trebale slijediti", izjavio Kovačević.

Unipetrol u Češkoj upravlja radom dviju rafinerija - u Litvínovu i u Kralupy nad Vltavou, a Jadranski naftovod može se koristiti za opskrbu sirovom naftom obje te rafinerije. Ukupni godišnji nominalni kapacitet proizvodnje obje Unipetrolove rafinerije u Češkoj iznosi 8,7 milijuna tona sirove nafte. Prošle je godine, po podatcima iz priopćenja, Unipetrol preradio 7,6 milijuna tona sirove nafte. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.