Voices
261 prikaza

Bliže centru grada, ali još uvijek na istoj adresi

Zagrebačka pivovara
1/4
PROMO
Stari Zagrepčani obožavali su pivo, a s obzirom na to da mali obrtnici nisu bili u mogućnosti utažiti žeđ žednih zagrebačkih grla, davne 1892. godine kao dioničko društvo osnovana je danas najveća pivovara u Hrvatskoj - Zagrebačka pivovara

Na mjestu gdje je u prošlosti za Zagrepčane grad završavao, a danas počinje centar grada, već 125 godina bez prekida se proizvodi omiljeno hrvatsko pivo. Stara krasotica prebrojala je svojih 125, a Perica Biškupec ove godine obilježava jubilarnih 20 godina rada na istoj adresi, u Ilici pod brojem 224. Trenutni direktor proizvodnih operacija Zagrebačke pivovare 1997. godine započeo je svoj put u Gornjoj Ilici kao pomoćni sezonski radnik, a danas odgovara za oko 170 ljudi zaposlenih u proizvodnji. Baš kao što ona stoji već 125 godina na istom mjestu, tako i brojni zaposlenici  Zagrebačke pivovare odlučuju provesti čitav radni vijek upravo pod njezinim okriljem.

Zagrebačka pivovara | Author: PROMO PROMO
Počeci nisu laki

„S 19 godina, kao student ekonomije, zaposlio sam se preko student servisa kao sezonac na ručnom pranju ležnih tankova. Svaki dan sam u gumenom odijelu i rukavicama ulazio u tankove i iz te pozicije mi nije bilo ni na kraj pameti da će pivarstvo biti moj poziv. Iako me oduvijek zanimala ekonomija, stavio sam faks na čekanje kada mi se po povratku s odsluženja vojnog roka pružila prilika za stalno zaposlenje u novootvorenom fermentacijskom pogonu. Prošao sam sve pozicije u proizvodnji, a potaknut poslovnim napretkom u međuvremenu sam završio faks i sada sam tu 20 godina kasnije, točno tu gdje trebam biti - u Zagrebačkoj pivovari.“

Pivski entuzijast

„Volim pivo u svakom pogledu, i proizvoditi i piti. Budući da nisam imao klasičnu pivarsku pozadinu, htio sam naučiti više i brže. Iako sam u pogonu radio s naprednom tehnologijom, najviše znanja o proizvodnji piva stekao sam s nekoliko kanti kao homebrewer. Uz literaturu, rekao bih da je to najbolji način za učenje jer apsolutno sve prolazi kroz tvoje ruke, od vode do finalnog proizvoda. Na homebrewing i općenito dublje izučavanje piva potaknuo me moj prvi mentor Mladen Lacković, koji je kroz gotovo 40 godina dugu karijeru majstora pivara ostavio veliko nasljeđe u pivovari i poseban utisak na mene.“

Žujinih 125 na istom mjestu prema istoj recepturi 

„Tradicija nam je apsolutna motivacija, istinski ju proživljavamo, zbog nje smo predani poslu i ona nas tjera na bolje. Volimo to isticati i imamo povjerenje potrošača koji to prepoznaju. Ponosan sam što imamo priliku raditi i stvarati na vrhunskim temeljima koje su za sobom ostavile prethodne generacije. 125 godina spravljamo isto Ožujsko pivo prema istoj recepturi te na istom mjestu. Stoljetna tradicija proizvodnje na istoj lokaciji prostorno nas ograničava, ali i tjera da guramo tehnologiju naprijed, usavršavamo i optimiziramo procese, poboljšavamo logistiku i ukupnu koordinaciju, što nam uz pomno planiranje polazi za rukom.“

Ulagati, ulagati, ulagati!

„U tehnološkom pogledu, imamo prvoklasnu pivovaru koja može ponosno stajati uz bok najvećima u industriji. Sustavno ulaganje u proizvodnu tehnologiju i kontrolu kvalitete ključ su uspjeha u pivarstvu jer prodaja je laka kada nudite vrhunski proizvod. Posebnu pažnju posvetili smo sirovinama i njihovoj obradi jer tu kreće priča, raspolažemo najmodernijom tehnologijom proizvodnje slada, koja je jedna od izrazito vrijednih komponenti uokvirenog i stabilnog proizvodnog procesa. Kvaliteta je temelj koji se mora postaviti i ako se tu dogode propusti, ni najsposobniji voditelj prodaje neće biti u mogućnosti ispraviti nastalu štetu. Na to smo izrazito ponosni jer već dvije godine nismo imali nijedan povrat robe s tržišta ili bilo kakav oblik nezadovoljstva vezanog uz kvalitetu našeg piva. Moj zaključak je da smo neprestanim ulaganjem u najbolje prakse i najbolje ljude postali izbor broj jedan na tržištu i plan nam je na toj poziciji ostati još dugo.“

Zagrebačka pivovara | Author: PROMO PROMO

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.