Voices
171 prikaza

BCG-ova anketa potvrdila da ulagači vjeruju u skorašnju recesiju

Burza
Thinkstock
Tek je trećina ispitanika, njih 33 posto, istaknula kako su optimistični kada je riječ o potencijalu tržišta u sljedećih 12 mjeseci

Gotovo tri četvrtine, odnosno 73 posto, profesionalnih ulagača izjavilo je kako očekuju nastupanje recesije u sljedeća 24 mjeseca, prema najnovijem članku kompanije Boston Consulting Group (BCG), objavljenom pod nazivom Investors Brace for a Downturn and Look to the Long Term (ulagači se pripremaju za tržišni pad i okreću ka dugoročnim kretanjima). Članak se temelji na anketi provedenoj među portfeljnim menadžerima te buy-side i sell-side analitičarima. Pritom, treba istaknuti kako je samo 53 posto ulagača 2017. godine smatralo da je recesija neizbježna. 

Riječ je o desetoj, godišnjoj BCG-ovoj anketi, čiji je cilj razumjeti stajališta ulagača o globalnim tržištima vlasničkih vrijednosnih papira i prioritetima za stvaranje vrijednosti za dioničare, koja je provedena u listopadu 2018. godine, na samom začetku trenutnog tržišnog pada. Anketirano je 260 ulagača koji predstavljaju kompanije koje upravljaju imovinom vrijednom između 12 i 15 bilijuna američkih dolara. 

Tek je trećina ispitanika, njih 33 posto, istaknula kako su optimistični kada je riječ o potencijalu tržišta u sljedećih 12 mjeseci, što je pad u odnosu na gotovo polovicu ispitanika koji su to isto rekli godinu dana ranije. Očekivanja ulagača vezana za prosječni godišnji ukupni dioničarski prinos (TSR) tijekom sljedeće tri godine ostala su umjerena — prema rezultatima ankete, spomenuta su očekivanja sa zabilježenih tek 5,6 posto gotovo najniža otkako ih je 2010. godine BCG počeo pratiti.

Ulagači žele da se menadžeri usredotoče na dugoročnu vrijednost

"S obzirom na rastuću zabrinutost za ulagačko okruženje, procjene vrijednosti i gospodarstvo, većina ulagača želi da kompanije urade više kako bi dali prednost stvaranju dugoročne vrijednosti pred kratkoročnim rezultatima. Mnogi smatraju kako menadžerski timovi ne rade dovoljno po tom pitanju", istaknuo je Alexander Roos, BCG-ov stariji partner i suautor članka. 

Većina ulagača, njih 82 posto, je pozvala kompanije da se usredotoče na stvaranje dugoročne vrijednosti. No, istaknuli su kako je tek 50 posto kompanija u koje ulažu ili koje prate primjereno uskladilo svoje poslovne, financijske i ulagačke strategije. Osim toga, tvrde kako gotovo polovica, odnosno 48 posto, kompanija koje posjeduju ili prate mora biti agresivnija kada je riječ o ulaganjima u istraživanje i razvoj, s ciljem izgradnje vrijednosti. 

"U iznimno dinamičnom i složenom poslovnom okruženju ulagači žele da kompanije svoje resurse rasporede tako da pokreću inovacije i podupiru poslovanja koja imaju potencijal postići konkurentnu prednost te snažno i održivo stvaranje vrijednosti“, Izjavio je suautor članka i stariji partner u BCG-u Jeff Kotzen. 

"Lideri i menadžeri moraju uskladiti izgradnju otpornosti, unatoč kratkoročnim nepovoljnim kretanjima, s donošenjem dugoročnih odluka koje će na duge staze osigurati komercijalnu prednost i prednost na tržištu kapitala."

Što ulagači misle, kako bi kompanije trebale koristiti novac

U kontekstu trezvenije perspektive, ulagači vide značajne mogućnosti za bolju raspodjelu kapitala. Četrdeset i tri posto ulagača istaknulo je kako se kompanije u tom smislu trebaju popraviti, dok ih 37 posto smatra da kompanije trebaju poboljšati strateški razvoj i planiranje, a 38 posto ih misli da kompanije trebaju popraviti procese upravljanja rizicima.

Organsko reinvestiranje i dalje je najveći prioritet u raspodjeli kapitala, a na prvo mjesto ga stavlja gotovo dvije trećine ulagača (64 posto). S druge strane, neorganska ulaganja te isplate u gotovini gube na popularnosti: tek 39 posto ulagača reklo je da se sada zalažu za spajanja i akvizicije kao preferencijalni vid korištenja korporativnog kapitala, u odnosu na 48 posto ispitanika iz ankete provedene 2017. godine. Osim toga, tek ih 22 posto preferira povećanje dividendi, u odnosu na 30 posto, koliko ih je zabilježeno 2017. Kada je riječ o mogućim nepovoljnim kretanjima, ulagači smatraju da je jačanje bilance važnije: 21 posto ispitanika smatra da je rast kapitala u bilanci važan prioritet, za razliku od 11 posto njih koji su tako razmišljali 2017. Tek ih je 32 posto reklo kako preferiraju podmirenje dugova, u odnosu na njih 26 posto iz 2017., kako navodi izvješće.

Što rade sami ulagači

Koje korake poduzimaju ulagači dok se pripremaju za tržišni pad? Ako je suditi prema rezultatima ankete, svaki treći ulagač provodi više vremena donoseći odluke o ulaganjima, odabirući pristup okrenut ka vrijednosti te bržem zauzimanju uzbudljivih ulagačkih pozicija.

Zanimljivo je da je gotovo polovica ulagača, odnosno 48 posto, istaknula kako aktivno razmatraju ekološke, društvene i upravljačke čimbenike prilikom donošenja odluka jer upravo ti čimbenici stoje iza dugoročnih rezultata. 

"Ulagači se ponašaju upravo onako kako očekuju da se ponašaju kompanije u koje ulažu kapital“, istaknuo je Hady Farag, zamjenik direktora BCG-a te jedan od suautora izvješća. „Oni manje ulaze u kratkoročne rizike jer su pažljivi, ulažu u vrijednost, a ne rast, i brže izlaze iz ulaganja. Istovremeno, razmatraju dugoročnu temeljnu privlačnost kompanija u koje ulažu, i to sve više kroz prizmu ekoloških, društvenih i upravljačkih čimbenika. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.