6552 prikaza

Tražili ostatke ukletog leta, našli nepoznate vulkane

Ilustracija nestanka aviona
1/3
screenshot/youtube
Potraga za letom MH370 dovela je do nevjerojatnih otkrića na dnu Indijskog oceana

Potraga za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa MH370 nije donijela nikakve rezultate za obitelji putnika, kao ni za kompaniju, ali je potraga zato dovela do otkrića potpuno novog podvodnog svijeta za kojeg oceanolozi do sada nisu znali da postoji.

Znanstvenici su naime na dnu Indijskog oceana pronašli nepoznate vulkane, doline i grebeni što bi im moglo dati nove uvide što se sve nalazi u oceanu.

Pretraga Indijskog oceana službeno je završila u siječnju, a oceanolozi i znanstvenici su objavili da su pronašli podvodne planine veće od Mount Everesta, kao i doline s vulkanima koje su se protezale kilometrima, piše Guardian

Otkrili su čak i olupinu jednog broda na dnu oceana, za kojeg do sada nitko nije znao niti je poznato o kojem je brodu riječ i kada je potonuo.

Olupina nepoznatog broda na dnu oceana pronađenog tijekom potrage za letom MH370 | Author: Geoscience Australia Geoscience Australia
Što se dogodilo i gdje je nestao avion MH370 koji je iz Kuala Lumpura prema Pekingu poletio u ožujku 2014. godine jedna je od najvećih svjetskih zrakoplovnih misterija u povijesti, ali pretraženih 120.000 četvornih kilometara neistraženog i udaljenog mora donijelo je jako vrijedne rezultate za znanost.

Podvodne planine pomoći će im da naprave projekcije posljedica tsunamija, ali se nadaju i možda najvećem otkriću - kako je nastao i kako je nestao superkontinent Gondvana koji je nastao prije 200 milijuna godina.

Znanstvenici iz Australije koji su sudjelovali u pretragama objavili su 3D karte, odnosno kompjuterske projekcije kako dno Indijskog oceana izgleda.

Kompjuterski generirana slika dna Indijskog oceana | Author: REUTERS REUTERS
"Pretpostavljmo da je samo 10 do 15 posto svjetskih oceana istraženo s tehnologijom koju smo koristili u potrazi za MH370, čime je ovaj dio Indijskog oceana postao najistraženije more i najdetaljnije mapirano područje dubokog ocena na planeti", rekao je Stuart Minchin, voditelj odjela za geoznanost u Melbourneu.

Kompjuterski generirana slika dna Indijskog oceana | Author: REUTERS REUTERS
Inače, potraga za MH370 će se nastaviti jedino ako se u nekom trenutku pronađu konkretni dokazi o njegovoj sudbini ili mogućoj lokaciji pada.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Falseflag 21:48 20.Srpanj 2017.

    Avion MH 370 je sletio u vojnu bazu Diego Garcia odakle je poslana fotka MMS-om čiji properti otkriva GPS koordinate. Dakle CIA & Mossad...