Top News
8092 prikaza

Žužulov i Bozanićev prijatelj, kardinal i - pedofil

Miomir Žužul i McCarrick
Zvonimir Pandža/PIXSELL
Čini se da je on prvi kardinal u povijesti koji će izgubiti svoju poziciju zbog optužbi za pedofiliju, barem kad je u SAD-u riječ

Theodore Edgar McCarrick jedan je od najpoznatijih američkih kardinala. Donedavno je bio poznat po svom aktivizmu i progresivnim stavovima, ali u posljednje vrijeme se suočava s ozbiljnim optužbama za pedofiliju. Prije nešto više od mjesec dana je dobio otkaz zbog "vjerodostojnih optužbi" da je prije pedesetak godina zlostavljao maloljetnika dok je bio svećenik u jednoj crkvi u New Yorku.

U međuvremenu su u javnost izišle još najmanje četiri optužbe za zlostavljanje protiv istog svećenika. 

"Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku na kardinalsku dužnost i naložio njegovu suspenziju kada je riječ o vođenju bilo kakve vjerske službe, uz obvezu da ostane u zatvorenome i posveti se molitvi i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene u redovitom kanonskom postupku", navodi se u vatikanskom priopćenju što ga prenosi Hina.

Crkva Istini u oči Top News Sve što je Crkvi oduzeto, nepošteno je zaradila!

Sam McCarrick je izjavio kako se "apsolutno ne sjeća" slučaja seksualnog zlostavljanja tinejdžera prije blizu 50 godina, no nije komentirao optužbe o napastovanju odraslih muškaraca i još jednog maloljetnika, o čijim se slučajevima doznalo poslije toga.  

Kako to opisuje New York Post, McCarrick je uživao veliki ugled i odgovornost unutar rimokatoličke crkve u SAD-u. Karijerni uspon počeo je kao pomoćni biskup u New Yorku, da bi postao biskup u New Jerseyju, pa nadbiskup u Newarku, također New Jersey, da bi karijeru završio kao nadbiskup u Washingtonu. Osim što je to počasna pozicija jer tamo stoluje i papinski izaslanik, McCarrick je imao priliku surađivati s brojnim veleposlanicima. Prema svemu sudeći je tijekom svog rada u New Jerseyju i Washingtonu upoznao i našeg bivšeg ministra Miomira Žužula.

Svećenici Selo i običaji Life Kako novac vjernika baš uvijek završi u džepovima crkvenjaka

Njih dvojica su se toliko zbližili da je McCarrick čak vodio obred vjenčanja Ivane Žužul, najstarije kćeri bivšeg ministra. Bilo je to u Dubrovniku 2009. godine, a kardinal je samo zbog toga došao u Hrvatsku.

Kako je to tada opisao Nacional, kardinal je bio voditelj posebne radne skupine koja preispituje kose li se neke odluke i glasovanja američkih političara katolika sa stavovima Katoličke crkve. Ta funkcija omogućila mu je posebni društveni angažman pa je proteklih petnaestak godina proveo na mnogim putovanjima širom svijeta, tako je između ostalog 1988. godine na Kubi s Fidelom Castrom razgovarao o povećanju religijskih sloboda na Kubi, a od 1992. do 1997. godine nekoliko je puta posjetio Bosnu i Hercegovinu.

McCorrick je bio član konklave koja je 2005. godine izabrala Benedikta XVI. za novog papu, a 2006. je zbog svoje dobi razriješen titule washingtonskog nadbiskupa.

Međugorje: Vjernici pohode brdo Gospinog ukazanja Bogu božje, a... Life Važno je reći da Međugorje nije mjesto magije i čudesa

Jedna od posljednjih misa koje je odslužio bila je u Zagrebu krajem svibnja 2006. godine. "Zahvaljujem Bogu što sam ponovno u predivnom Zagrebu i radostan sam što mogu pozdraviti svoje drage hrvatske prijatelje koje tako volim", rekao je tom prilikom. On je predvodio misu u Zagrebačkoj katedrali povodom proslave blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata. 

"Radujem se što sam ovdje s vama te se što je crkva u Hrvatskoj ponovno živa i mlada. Neka Majka Božja od Kamenitih vrata uvijek stoji na vratima naših srca i poziva nas da hodimo s Isusom", rekao je on okupljenim vjernicima.

Otkako je otišao u mirovinu s pozicije nadbiskupa, manje-više je živio samozatajno, sve do ovih optužbi za pedofiliju.

Kad su optužbe izišle u javnost, papa Franjo se svim silama potrudio da se to prije riješe optužbe pa je McCarrick postao prvi kardinal u povijesti koji je zbog takvih optužbi izgubio tu funkciju barem kad je o SAD-u riječ, donosi Reuters.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Minamossa
    Minamossa 01:56 29.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • zvonimst 19:28 28.Srpanj 2018.

    dopizdili ste više sa pedofilima,popima,političarima...budite pošteni i recite otvoreno kako vam je plan degradirati crkvu u očima javnosti ...crkva ima mana istina ali nađite mi bilo koju društvenu instituciju koja ima moralnije svjetonazore..

  • mad975.IA 16:22 28.Srpanj 2018.

    Pedofili za svoje zločine moraju odgovarati i zasluženo dobiju vešegodišnju zatvorsku kaznu. Pedofile među popovima, crkva obično nagradi odlaskom u mirovinu. A ako su već u mirovini, nikome ništa, pa i oni su samo ljudi. Sramotno.