Top News
1651 prikaza

Zuckerberg u problemima zbog krađe milijuna profila

Mark Zuckerberg
Borna Filic (PIXSELL)
Mladi zviždač Christopher Wylie progovorio kako je Trumpova ekipa iskoristila profile na Facebooku za vrijeme predsjedničke kampanje

Kompanija koja se bavi skupljanjem i analiziranjem podataka i koja je radila za tim Donalda Trumpa iskoristila je više od pedeset milijuna Facebook profila kako bi stvorili softver koji može utjecati na rezultate izbora.

Tu je priču za nekoliko medija potvrdio zviždač Christopher Wylie koji je radio u kompaniji Cambridge Analytica - tvrtki kojoj je na čelu milijarder Robert Mercer, jedan od najvećih Trumpovih donatora, a projekt je osobno nadgledao Steve Bannon, tada ključni Trumpov savjetnik.

- Cambridge Analytica se predstavlja kao tehnološka i data tvrtka, ali oni su propagandna mašina čiji je krajnji cilj rastakanje društva - kaže pokajnik Wylie.

Mike Pompeo MIKE POMPEO Top News Ubio bi Snowdena, špijunirao građane i zabranio pobačaj

Kompanija Cambridge Analytica je kći tvrtka britanske SCL kompanije, stvorena "radi ciljanog i stratešog komuniciranja tijekom izbora". Mercer je pak poznat kao čovjek koji je Nigelu Farageu donirao servise za analizu podataka sve u svrhu guranja Brexita.

- Eksploatirali smo Facebook kako bi 'požnjeli' milijune profila i temeljem statusa, dijeljenja i lajkova napravili modele kojima ciljamo njihove unutrašnje demone i šapćemo im ono što Bannon i Mercer žele - kaže Wylie o nekadašnjim poslodavcima.

Observer tvrdi da ima dokaze kako je Facebook krajem 2015. postao svjestan počinjene štete no nisu upozorili korisnike i poduzeli su vrlo ograničene korake u zaštiti podataka.

Facebook se sada oglasio preko društvenih mreža rekavši kako će Cambridge Analytici i srodnim tvrtkama zabraniti pristup, ali da će i vjerojatno tužiti Observer radi klevete.

Wylie tvrdi kako je kompanija napravila više ili manje detaljne profile 230 miijuna Amerikanaca, a sada se pokušavaju progurati kako bi radili s Pentagonom.

Jonathan Freedman, "To kill the president" Analiza Ekonomix Trump će uništiti svijet, a SAD učiniti paranoičnim

- To je suludo, kao Nixon na steroidima. Žalim zbog svojih postupaka i zato sam o tome odlučio progovoriti - kaže Wylie svjestan da je pomogao sagraditi čudovište i kako je algoritme i psihologiju pretovorio u političke i propagandne alate temeljene na kršenju etičkih i poslovnih pravila i sakupljanju informacija građana koji s time nisu bili upoznati.

- Igraju se s psihologijom cijele jedne nacije u kontekstu demokratskog procesa - kaže Wylie.

Specijalnost kompanije je, kaže, kombiniranje istraživanja i podataka te razvoja softvera u svrhu utjecanja na izborima. Bannon je čak pomogao u imenovanju tvrtke jer je htio da ime insinuira povezanost s fakultetom. "Breitbertovska doktrina" kaže da se politika nalazi "nizvodno" od kuture, a kulturu čine ljudi, pa ako žele postići nešto u politici moraju izmjeniti kulturu tj. ljude.

- Ideja je bila kombinirati mikrotargetiranje, koje samo po sebi nije novitet, i neke konstrukte iz psihologije te kroz to napraviti tipizaciju glasača i onda ih suptilno napadati svim sredstvima - kaže zviždač o sastanku između njega, njegovog šefa Alexandra Nixa, Bannona i Mercera koji je projektu poslije toga dao 15 milijuna dolara.

Najveći problem bio je kako i gdje nabaviti temeljne podatke za takav broj ljudi, a tu je uskočio dr. Aleksandr Kogan koji im je ponudio pristup njegovim aplikacijama na Facebooku koje su imale posebno dopuštenje društvene mreže da sakupljaju podatke. Aplikacija je uz to skupljala podatke ne samo onih koji su u aplikaciji već i svih njihovih prijatelja na Facebooku.

Wylie kaže da taj softver može ući i u privatne poruke korisnika. U dva-tri mjeseca "obrađeno" je više od pedeset milijuna profila.

- Kad je Alexander Nix za istragu Parlamenta o lažnim vijestima rekao da Cambridge Analytica nije nikada koristila Facebook podatke besramno je lagao. Kompanija je nastala na analizi profila - kaže Wylie.

Svjedočenje pred istom komisijom čeka i Marka Zuckerberga, čelnog čovjeka kompanije koja je, ne po prvi puta, optužena da je dopustila korištenje podataka u neetične svrhe. Guardianovi kolumnisti poručuju kako je došlo vrijeme da Facebook prihvati odgovornost za količnu moći kojom raspolažu te da se hitno poduzme nešto kako se ovi scenariji ne bi ponavljali, pa makar na uštrb kompanije.

Angela Merkel i Donald Trump Kreće u napad Top News Evo zbog čega Trump objavljuje rat EU - u dobu Putina

Facebook se ponekada, usprkos njihovom inzistiranju da su tech kompanija, čini kao da im je glavni biznis sakupljanje podataka i marketing temeljen na tome. Iako Zuckerberg neuvjerljivo i u skladu s filozofijom tvrtke negira da je išta zaista maligno moglo biti uzrokovano Facebookom.

Jednako je tako vehementno opovrgnuo mogućnost da je Facebook bio oruđe u ruskim rukama pri utjecanju na ishod izbornih rezultata u SAD-u. Wylie tvrdi kako je Facebook apsolutno znao što se događa te kako podaci od njih, preko posrednika klize u nepoznatom smjeru, a tvrdi i da ga Facebook sada terorizira te da je izbrisana njegova stranica. 

- Zviždač sam jer se kajem u čemu sam sudjelovao, a tako bi trebao i Facebook - kaže Kanađanin.

Dio američke javnosti već dugo smatra kako se Zuckerberg zanio u ulozi nadahnutog new-age vođe i filantropa koji, kada se nađe pod udarom krize i treba preuzeti odgovornost, zaklon nalazi iza Facebookova loga i svojih odvjetnika, umjesto da napokon odraste i preuzme odgovornost, posebno za štetu koju je nanio demokratskim načelima i transparentnosti takvih sustava.

Facebook se brani tvrdnjom kako su zaista 2015. saznali da ih je "prešao" profesor psihologije Alexandr Kogan te iskoristio podatke u nemoralne svrhe, ali da oni u tome ne snose niti malo odgovornosti.

Donald Trump je potpisao uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija Trgovinski rat Ekonomix Svijet će zbog Trumpa izgubiti 470 milijardi dolara

Prema analizama profila radili su se algoritmi koji su određivali kada i koliko na koga treba utjecati, koliko sadržaja napraviti, koliko blogova, web-sajtova i drugih stvari koje su "potrebne" da target skupina promijeni ili definira svoje mišljenje u smjeru u kojem kompanija to želi.

- Umjesto da stojite na trgu i izvikujete svoje poruke te da oni koji vas dođu poslušati znaju otkuda dolazi poruka te kakva je, mi smo svakome ponaosob u uho šaptali ono što je htio čuti. To samo vodi fragmentaciji društva, ali to je ono što su oni htjeli, slomiti svijet kako bi ga onda sagradili prema svojim željama. Za njih je to oružje u ratu - kaže Wylie.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.