Top News
2059 prikaza

Zuckerberg otkriva kako su Rusi hakirali izbore

Mark Zuckerberg
STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL
Važnija mu je, kaže, zaštita korisnika nego maksimizacija profita

Mark Zuckerberg, čelni čovjek Facebooka, u srijedu će svjedočiti pred američkim Kongresom. Zuckerberg je pripremio pismo Kongresu nakon čega će slijediti pitanja.

U pismu je detaljno obrazložio kako nakon zloupotrebe Facebooka od strane Rusa za vrijeme izbora 2016. i skandala Cambridge Analytica planira poboljšati društvenu mrežu, koje su prednosti i važnost Facebooka, ali se i posuo pepelom te progovorio o greškama na kojima će, kaže, nastaviti učiti.

"Facebook je idealistička i optimistična kompanija. Većinu našeg postojanja fousirali smo se na sve dobrobiti koje povezivanje ljudi donosi. Ali jasno je kako nismo učinili dovoljno kako bi spriječili da se naši alati okrenu protiv nas. To vrijedi za fake news, strano uplitanje u izbore, kao i razvoj i očuvanje privatnosti podataka", rekao je Zuckerberg.

Mark Zuckerberg Sve gora otkrića Top News Špijuniranje korisnika Facebooka - žrtava je 87 milijuna
Pred američkim Kongresom odgovarati na niz pitanja vezanih uz ulogu Facebooka u krađi podataka više od 50 milijuna svojih korisnika. No pitanja se neće samo držati slučaja Cambridge Analytica, već i ukupnog funkcioniranja kompanije koju zasada u njezinom poslovanju ne ometa gotovo nikakva stroga regulacija. Zasad u Facebooku nije bio podijeljen ni jedan otkaz zbog ovog slučaja.

Zuckerberg je u detalje opisao kakve će i koje tehničke korake poduzeti i mehanizme zaštite aktivirali kako se više preko "trećeg čovjeka", kao što je ovdje bi Kogan, ne mogu krasti i zloupotrebljavati privatni podaci o korisnicima i njihovim preferencama.
 
"Misija Facebooka je svima dati glas i povezati ljude. Naša duboko demokratska uvjerenja su nešto čime se ponosimo. Ne želim da itko potkopava demokraciju uz pomoć nas. Bili smo prespori u detekciji ruskog uplitanja, i jako intenzivno radimo na tome da budemo bolji. Sustav nam je sve sofisticiraniji i sve smo brži, a surađivati i ćemo s vladom", najavio je Zuckerberg koji je u dokumentu priznao i da su godinama svjesni da Rusi "prtljaju" po sustavu.
 
Već su, kaže, prije više od tri godine identificirali IRA-u (Internet Research Agency) kao jednu od mnogih prikrivenih ruskih agencija koja je preko 80.000 puta u dvije godine stavljala sadržaj, a 470 profila i stranica je povezano s njima. Čitalo ih je i pratilo barem 20 milijuna ljudi.
 
Ubrzano, kaže Zuckerberg, ulažu u zaštitu i sigurnost, kao i politiku oglašavanja koja će, kaže, biti mnogo transparentnija.
 
"Toliko ćemo investirati u sigurnost da će to sigurno utjecati na naš profit no želim da bude jasno, zaštiti naše društvo je mnogo važnije nego maksimizacija profita", rekao je Zuckerberg koji je na nedavne upite rekao "kako ne razmišlja o ostavci".
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.