Top News
3007 prikaza

Zsolt Hernádi o uroti i INA-i: 'Ja sam kolateralna žrtva'

Zsolt Hernadi
1/2
REUTERS
U taj kazneni progon uvučen sam kao kolateralna žrtva zbog toga što se hrvatski premijer Ivo Sanader politički reaktivirao nakon što se povukao s mjesta premijera

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor MOL-a, u intervjuu za mađarsku televiziju ATV detaljno je govorio o kaznenom procesu u Hrvatskoj, u kojem je osuđen na dvije godine zatvora. Isprva je mislio da je došlo do nesporazuma, no ubrzo je postalo jasno da se radi o ozbiljnom slučaju.

Kako komentirate kazneni progon u Hrvatskoj, zašto odbijate doći na suđenja?

U taj kazneni progon uvučen sam kao kolateralna žrtva zbog toga što se hrvatski premijer Ivo Sanader politički reaktivirao nakon što se povukao s mjesta premijera. Kako bi tadašnja hrvatska administracija to spriječila, službe i cijeli državni aparat učinili su sve da to spriječe. Ja sam kolateralna žrtva.

Zsolt Hernadi | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na temelju čega to tvrdite? Imate li neke informacije?

U sklopu kaznenog postupka hrvatske vlasti sklopile su sporazum o priznanju krivnje s jednim od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, koji je tada bio u zatvoru. Suština dogovora bila je da će ga, ako u svjedočenju optuži Hernádija i Sanadera, pustiti iz zatvora i obustaviti postupak protiv njega. Da bi se to postiglo, trebalo je iskonstruirati slučaj na temelju činjenice da je MOL tijekom 2000-ih u nekoliko krugova kupio gotovo 50 posto hrvatske nacionalne naftne kompanije Ine, a također je dobio upravljačka prava u Ini za vrijeme premijera Ive Sanadera.

Jeste li štićenik Vitkora Orbana?

Sa svakim premijerom sam se sukobljavao, ali imao sam korektan odnos. S Viktorom Orbanom sam imao najoštriji spor oko regulacije cijene plina iz 2001., tad sam shvatio da u sporu između poduzetnika i političara obje strane mogu biti u pravu, ali samo jedna može pobijediti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vine 13:36 30.Studeni 2021.

    Ne, vec imaju dokaze da si izvor korupcije u slucaju ina mol

  • BESTpartizan 11:36 30.Studeni 2021.

    hdzovi igrači hahaha