Top News
8773 prikaza

Znali smo: Zbog ljigavog HNS-a žalimo čak i za Mostovcima

Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak
Žarko Bašić/ PIXSELL
Most je barem držao HDZ pod kontrolom, a Vrdoljaku HDZ može raditi što hoće, samo da ne dira Divjak

Božu Petrova dugo su optuživali da je njegov Most bio tek kamuflirani partner HDZ-a što je on i dokazao dovodeći tu stranku dva puta na vlast. Pa ipak, taj isti Most je u vlasti često puta bio najveća opozicija HDZ-u. S druge strane, Ivan Vrdoljak godinama se otimao za titulu najvećeg kritičara HDZ-a. Da bi sad, kad je smijenio Most u Banskim dvorima, najavio da će biti najlojalniji partner HDZ-u. HDZ će, ako se Vrdoljaka pita, moći na vlasti raditi što god želi - dokle god ne takne u obrazovanje i Blaženku Divjak.

Ovo izgleda kao paradoks, zar ne? Partner postao oporbenjak. Oporbenjak postao partner. A Hrvatska ostala bez prave oporbe. Znali smo da ćemo požaliti što je Andrej Plenković onomad najurio Mostovce iz Vlade i realizirao dugo pripremanu koaliciju s HNS-om. Nitko nikad više neće tako držati HDZ na oku. Pod kontrolom. Ili barem na oprezu. A znamo što se dogodi kad se HDZ ostavi na miru.

Jasminka Buljan Culej i Ivica Puljak Veliki skandal Top News Culej lagala o akcijskom planu? 'Plenković je sve znao'

Toga smo se nagledali u proteklih dvadeset i kusur godina: korupcije i kriminala, nepotizma i uhljebljivanja, arčenja državne imovine, gušenja raznih sloboda, propasti i beznađa. Nije samo to stvar HDZ-a. Svaka vladajuća stranka bez kontrole postaje opasna. Ili makar štetna. HDZ sad više praktički nema oporbe. Barem one oporbe na koju bi trebao obraćati pozornost. Davor Bernardić sigurno nije netko koga bi Plenković i ekipa trebali shvaćati ozbiljno, to ne čine ni njegovi kolege iz SDP-a.

Božo Petrov je prokockao sve kredite i sad laje na Mjesec. Živi zid je čista destrukcija. A najveći oporbenjak Vrdoljak je premijerova pudlica. I tko ostaje? Ostaju samo unutarstranački obračuni u HDZ-u. I Kolinda Grabar Kitarović. Zemlja bez oporbe ili zemlja s opasnom oporbom kakva je bio Karamarkov HDZ nalazi se u ozbiljnom problemu.

HDZ inače pati od urođene mane da čitavu državu smatra svojim vlasništvom, pa ako se pred njim sruše svi otpori i padnu sve prepreke, otvara mu se prostor za samovolju s nesagledivim posljedicama. Plenković zasad ima tanku većinu, ali i takva družina grčevito se drži HDZ-a jer je svjesna da drugog izbora nema.

Tihomir Orešković i Ivan Vrdoljak Ništa novo Top News Vrdoljak s HDZ-om koketira još od Karamarka

S parlamentarnih izbora se većina više neće vratiti, dok im ovakav SDP predstavlja preveliki rizik. Vrdoljak je, dakle, izručio Hrvatsku u ruke HDZ-u i pozvao Plenkovića da s njom radi što mu je volja. HNS pritom neće ni pisnuti. Niti će se ubuduće moći zvati ozbiljnom političkom strankom.

Ovim smo zakoračili u dugoročni proces devastacije političke scene koja gubi svoje snažne igrače i svjedoči eroziji relevantnih političkih opcija te opet velikim dijelom ovisi o dinamici odnosa unutar HDZ-a. Plenkovića će se i dalje reklamirati kao jedinu branu najezdi radikalne desnice, dok mu od ljevice ne prijeti nikakva opasnost, naročito dok je Bernardić na njezinu čelu. Pritom nije kriv samo onaj koji vlada, nego i onaj tko mu drži ljestve.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hircus
    hircus 10:08 29.Siječanj 2018.

    "slobodnoj umjetnici" najmanje je važno kome poslužuje,već da je se dobro plača.

  • LongTom 20:07 28.Siječanj 2018.

    Ma kakva Divjak i obrazovanje, Vrdoljaku je stalo samo da se ne dira PPD i HNS-ovci uhljebljeni u HEP-u.

  • nelson 17:56 28.Siječanj 2018.

    sad mi je most drag