Top News
2153 prikaza

Znaju sve tajne, a sjede za volanom

Blaž Curić
Davor Javorović/ PIXSELL
Dok su vozači nominalno samo to, osobe koje prevoze druge ljude od točke A do točke B, u stvarnosti su stvari malo drukčije

Nakon što je jučer uhićen Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zbog afere SMS i nakon što je otkriveno kako Tolušić ima čak šest vozača, novinari su u četvrtak uoči sjednice Vlade istražili koliko vozača vozi ostale ministre.  

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević istaknuo je kako njegovo Ministarstvo ima tri vozača od kojih je jedan njegov, a dva su na raspolaganju državnim tajnicima i službenicima.

Pred svojim vozačem, poručio je, ne pazi što govori. 

- Naravno da ne pazim. Nemam što skrivati. Posao političara i ministra je javni posao, normalno razgovaram - rekao je novinarima.

Podsjetimo, u ovoj aferi na vidjelo je izašlo kako je Curić kum HDZ-ovog Milijana Brkića. Na pitanje treba li USKOK započeti istragu protiv Brkića, Kuščević je poručio da se ne bi miješao u njihov posao.

- Ne bih se dirao u posao USKOK-a i govorio im što da rade, vjerujem da rade u skladu sa zakonom i da će ga tako i dovršiti - rekao je dodavši kako se moraju poštivati institucije.

Vozač limuzine otvara vrata Ispovijest iz limuzine Life Vozač slavnih: Bivši sam robijaš, a sad se družim s facama

Nije želio prejudicirati što će biti ako istraga pokaža da je Brkić umiješan u ovu aferu.  

- Nemojmo što ako, neka institucije dovrše svoj posao pa ćemo razgovarati - rekao je.

Na pitanje radi li se o unutarstranačkim obračunima, kako govori oporba, Kuščević je poručio da oporba mora razumjeti da Vlada radi svoj posao, a institucije rade svoj. 

- Nema nikakve veze između ta dva postupka. Ako oporbi to nije jasno, da smo odvojili pravosuđe, policiju, istragu, USKOK... neka razmisli. Mi ne radimo po njihovom principu - rekao je.

Ostali ministri nisu baš bili rječiti što se tiče afere koja trese HDZ, ali su vrlo kratko otkrili koliko ih vozača vozi.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je kako ih ima dva, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima jednog za kojeg je istaknula kako je vrlo marljiv, a toliko ih imaju i ministar prometa Oleg Butković, zaštite okoliša Tomislav Ćorić, turizma Gari Cappelli, obrane Damir Krstičević te ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je otkrila kako se sa svojim vozačem slaže vrlo dobro.  

Tomislav Tolušić GRAĐANI GA VOLE Top News Roker u ratu za meso: Čovjek koji je navukao bijes trgovaca i distributera

Ćorić, Cappelli i Krstičević poručili su novinarima kako im vjeruju.

- Vozač je osoba koja sa mnom prelazi desetke tisuća kilometara i nepovjerenje ne dolazi u obzir - rekao je Ćorić. 

Cappelli je istaknuo kako je njegov vozač s njim od prvog dana. 

- Prije mene je vozio ministre iz raznih stranaka. U njemu vidim samo profesionalnost -  rekao je. 

Na pitanje je li zabrinjavajuće curenje informacija iz istraga ministar Krstičević sam je kratko poručio: "sigurnost, sigurnost, vojska".

Ljubo Ćesić Rojs je počeo kao vozač, a završio kao general i saborski zastupnik.

Ali vozači političara su najčešće njihove osobe od povjerenja i produžene ruke. Što nije ni čudno s obzirom na to da su stalno u bliskom kontaktu, vozači slušaju njihove razgovore, a obično poznaju obitelj...

Najpoznatiji osuđeni vozač je Danijel Miočić, bivši vozač ministra prometa Božidara Kalmete. Miočić je s još nekoliko osoba pokušao reketariti lokalnog poduzetnika. Tražili su 100.000 eura kako bi dobio poslove asfaltiranja puteva. Kalmeta je tad tvrdio da ne može znati što radi njegov vozač. I sam ministar se našao na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki.

Milan Bandić se nikad ne javlja na svoj telefon za škakljive razgovore. Njega su istražitelji uspjeli prisluškivati prateći telefon njegova vozača. Vozače Bandić izuzetno cijeni i onaj tko je s njim mora biti osoba od povjerenja. Istraga je utvrdila da je slao i vozače u Hercegovinu na kolinje, razvozili su dame, a kad je trebalo prebaciti i dokumente iz stana u stan kako bi ostali nedostupni istražiteljima, Bandić je opet angažirao vozače.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.