Top News
389 prikaza

Živi zid nije briga što se o njima piše, dok se piše

Pregled tjedna
express
Hrvatsku političku scenu prošli je tjedan obilježio je Živi zid, ali i nastavak afere s ministrom poljoprivrede, Tomislavom Tolušićem

Prošli tjedan politički život u Hrvatskoj obilježio je 'Živi zid', odnosno njihov saborski zastupnik Ivan Pernar koji je, svojim članstvom i u drugoj, gotovo privatnoj stranci s nekoliko članova, omogućio prihod od 1,1 milijun kuna iz proračuna. Zatim ga je, ovih dana Sinčić natjerao da se ispiše iz te stranke. Prošli tjedan Živi zid je i za novinarkom Jutarnjeg lista Željkom Godeč preko Facebooka pozvao na njezin linč. Nakon što ih je javnost osudila, pokrenuli su populističku akciju dijeljenja 500 kuna samohranim roditeljima. Express je pisao o tome kako je Pernar pokrao novac iz budžeta i kako se u Živom zidu prikazuje lažno kao borci za sirotinju.

Kako je Pernar bez kontrole 'spržio' naše milijune

Bilo je potrebno da stranka bez zastupnika u Saboru, bez poznatih aktivnih članova, bez lipe članarine u svom proračunu dobije 1,1 milijun kuna naših kuna da se razotkriju apsurdi financiranja političkih stranaka. A poseban paradoks je da je milijun u stranku bez ičega usmjerio zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Živi zid se u parlamentarnoj kampanji zalagao za veliko rezanje novca političkim strankama. Te izborne 2015. godine su političke stranke u Saboru za svoj rad i kampanju dobile 70 milijuna kuna.

"Zemlja je u velikoj krizi, a političari, zahvaljujući privilegijima, žive odsječeni od građana, stoga se zalažemo da se otklone oni koji u politiku ulaze radi imovinske koristi. U tom duhu ćemo se boriti za izglasavanje izmjena zakona", rekao je tad Ivan Sinčić.
U svoje tri i pol godine u Saboru Živi zid nije predložio takve zakonske izmjene. Od 2016. svake godine dobiju 1,1 milijun kuna za svoj rad iz proračuna, a njihovi zastupnici imaju plaću od 12.000 do 15.000 kuna. Ali upravo zahvaljujući njihovoj perjanici Ivanu Pernaru, svi mi kao porezni obveznici plaćamo još oko 340.000 kuna stranci Abeceda demokracije. Za nju bi malo tko znao jer na izborima redovno osvaja glasove šire rodbine članova te stranke, ali baš u njih se odlučio učlaniti Ivan Pernar.

Pročitajte više ovdje. 

Isplivalo: Nudili su veliki novac za objavu fotki Tolušića

Istraga o pokušaju plasiranja fotografija na kojima ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić šmrče kokain u društvu prostitutke ne bi trebala biti jedna od onih bez konca i kraja. Fotomontaže su trebale biti iskorištene za diskreditaciju i micanje Tolušića iz Vlade, ali je tjednik Nacional nakon analize Sigurnosno-obavještajne agencije prvo objavio da se radi o lažnjacima, a zatim naručio i vještačenje u Sloveniji koje je to potvrdilo. Iako je afera na početku izazivala podsmijeh dijela javnosti i oporbe, Uskok, koji se uključio u ovu istragu, dosad je skupio iznimno mnogo materijala i iskaza svjedoka. I prema našim informacijama, ima osnove za sumnju o organiziranoj grupi koja je pokušala na taj način prijetiti službenoj osobi i prisiliti je indirektno na odlazak iz Vlade. Istraga još nije gotova, ali kako saznajemo, niz svjedoka je dao iskaze koji terete poduzetnika Claudea Jambrušića da stoji iza cijelog pokušaja diskreditacije.

Pročitajte više ovdje

Okrutni ubojica krije tajnu brutalnog obračuna u Lepoglavi

Sisački monstrum, Srđan Mlađan, zbog čijih se krvavih pohoda tresla Hrvatska, u četvrtak je trebao biti svjedok na suđenju Daniju Sliškoviću koji s njim služi kaznu u Lepoglavi. Sliškoviće je 19. ožujka 2015. u zatvoru utekgom u glavu udario Roberta Matanića, osuđenog za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Mlađan je najokrutniji ubojica u povijesti neovisne Hrvatske. Služi kaznu pod posebnim zatvorskim mjerama, a na slobodu bi trebao izaći za osam godina.

Pročitajte više ovdje. 

CIA, NSA i drugi: Balkanu u 2019. ozbiljno prijete ratovi

Iz zajedničkog izvještaja američkih sigurnosnih službi "Procjena prijetnji diljem svijeta", što su ga Senatu predstavili Daniel Coats, direktor National Intelligence, Gina Haspel kao direktorica CIA i drugi, iščitava se da sve sigurnosne agencije SAD-a, do posljednje, imaju sasvim drugačiju sliku prijetnji iz svijeta nego što je ima Donald Trump. Za razliku od njega, u izvještaju stoji da ISIL u Siriji i Iraku još uvijek ima tisuće militanata, da Kim Jong-un i dalje ima nuklearne snove, Rusija je 2016. "ciljala američku izbornu infrastrukturu"... U izvještaju od 42 stranice, što su ga zastupnici u Senatu na stolove dobili u utorak, spominje se i Balkan i to nimalo bezazleno, iako je riječ o samo dvije rečenice.

Pročitajte više ovdje. 

Tko je sudac koji pušta srpske ratne zločince na slobodu

Kad je prije nekoliko dana bivši Haški sudac Christoph Flügge u intervjuu za njemački list Die Zeit kritizirao rad svojih kolega, naročito je apostrofirao francuskog suca Jeana-Claudea Antonettija. Flugge je naime istaknuo kako postoji velika vjerojatnost da zbog njega na slobodu izađu Ratko Mladić i Radovan Karadžić, što smo u srijedu objavili na našem portalu. Hrvatska javnost dobro pamti Antonettija otkako je 2014. pustio na slobodu srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. No, Antonetti tu nije stao. Potkraj prošle godine udovoljio je i obrani srpskog zločinca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Svakako je riječ o vrlo iskusnom i stručnom sucu, no kako onda objasniti njegove odluke kad je u pitanju Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju? Jer Christoph Flügge, koji je dao ostavku u Haaškom tribunalu - kako je rekao - ne samo iz osobnih razloga, nije jedini koji se osvrnuo kritički na Antonettija. Još 2016. na Antonettijevu odluku da pusti Šešelja na slobodu, osvrnuo se Mark Ellis, izvršni direktor Međunarodne odvjetničke komore.

Pročitajte više ovdje. 

Dio svijeta je zaleđen, drugi dio gori, a evo gdje je RH

Skoro identična situacija dogodila se i prošle godine u ovo isto vrijeme. Sjeverna Amerika bila je na udaru ciklonske bombe, duboko zamrznuta i zatrpana snijegom preko svih klimatskih prosjeka, a u Australiji se uslijed zaprepašćujućih vrućina topio asfalt, požari su proždirali šumska prostranstva. Prognoze s portala yr.no, norveške radiotelevizije NRK i Norveškog meteorološkog instituta kažu da će Chicago u četvrtak prijepodne zbog polarnog vrtloga iznad većeg dijela SAD-a pretrpjeti -34°C. A prije samo nekoliko dana Express je pisao o vrućinama u Australiji od skoro 50°C na mjernim postajama i fenomenu da su uslijed suše i vreline po rijekama masovno umirale čak i 100 godina stare ribe. Još u bliskoj prošlosti, prije desetak godina, zvučalo bi kao anegdota iz ZF-a da australski sindikalisti traže donošenje zakona po kojem se obustavlja rad u slučaju dostizanja temperatura od 46°C, što se događa upravo ovih dana.

Pročitajte više ovdje.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.