Top News
4471 prikaza

Žive u bogatoj državi, ali radije bi umrli u mukama nego ostali

Tijela mrtvih migranata pronađena u Essexu
REUTERS
Mnogi se pitaju što je ljude iz jedne od najvećih svjetskih ekonomija natjeralo na tako tešku odluku

Kineska ambasada u Londonu na svojim je internetskim stranicama objavila da britanska policija provjerava identitete 39 ljudi koji su pronađeni mrtvi u kamionu nedaleko od glavnog grada Velike Britanije i da još ne može potvrditi njihovo državljanstvo.

"Kineska ambasada poslala je u Essex u Engleskoj tim na čelu sa savjetnikom ministra zaduženim za konzularne poslove te su se oni sastali s lokalnom policijom. Policija je rekla da provjerava identitet preminulih, čije državljanstvo još nije moguće potvrditi. Nadamo se da će britanska strana što je prije moguće potvrditi identitet žrtava, otkriti što se dogodilo i oštro kazniti kriminalce umiješane u taj slučaj", kazao je glasnogovornik čiji je odgovor objavljen na njihovim stranicama, prenijela je Hina.

Migranti kriza Top News Tisuće na putu prema Europi - čeka nas novi val migranata

Kako piše CNN, do sada se zapravo jako malo zna o žrtvama. Otvorena je istraga u Velikoj Britaniji, belgijski savezni tužitelj otvorio je svoju istragu, a britanski premijer Boris Johnson zahtjeva hvatanje odgovornih. Međutim, jedno pitanje zbunjuje mnoge. Zašto bi građani drugog najvećeg gospodarstva na svijetu putovali, bilo svojevoljno ili pod prisilom, na takav način u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Gotovo deset milijuna međunarodnih migranata, od ukupno 258 milijuna, kineski su državljani čime je Kina četvrta po broju iseljenih migranata, tvrdi Migration Policy Institute (MPI). Velika većina, gotovo dva i pol milijuna, živi u Sjedinjenim Američkim Državama, dok nekih sedamsto tisuća živi u Kanadi, a u Australiji nešto manje od pola milijuna. 

MPI naglašava da je ubrzani gospodarski rast dramatično povećao kineski geopolitički i ekonomski utjecaj u svijetu. Primjerice, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine izdano je 730.000 viza za državljane Kine. 

Pretpostavka je da su migranti generalno najsiromašniji dijelovi nekog društva te da traže jednostavne poslove, ali to nije uvijek točno. Pogotovo kad je riječ o migrantima iz Kine.

Natalia Banulescu-Bogdan iz MPI-a, kaže da iz Kine dolazi ogroman raspon migranata: od nekvalificiranih sve do visokokvalificiranih radnika. Migranti koji putuju u Europu ili Sjedinjene Američke Države najčešće nisu najsiromašniji građani zato što su za takav pothvat potrebna značajna sredstva. "Ako putujete uobičajenim kanalima, treba razmišljati o putovnicama, o vizama, a sve to košta. Putujete li nelegalnim kanalima, treba imati na umu da krijumčari često traže velike svote novca, ali i važnije od toga, potrebno je znati sve potencijalne prepreke u dolasku na odredište što znači da je potrebna sofisticirana mreža poznanstava. Najčešće je riječ o članovima obitelji koji su već otišli u inozemstvo", kaže ona.

Kineska migracija ima mnoštvo oblika zato što obrazovani Kinezi ne idu na ista mjesta kao i njihovi lošije obrazovani sunarodnjaci. Visokoobrazovani često će otići u SAD ili druge bogate države, dok će siromašniji otići u Afriku ili istočnu Europu.

Sve to dovodi do ogromnih brojki kad je riječ o modernom ropstvu. Vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu izračunale su da je Kina četvrta matična zemlja modernog roblja u UK-u. Ekonomist Christian Dustmann kaže da u svim europskim državama postoje ilegalni migranti iz Kine. "Italija je jedno popularno odredište. Tamo su nezaobilazni u tekstilnoj industriji zato što su spremni raditi za mizerne plaće", kazao je on. 

Prikaz izgradnje u Kataru NEHUMANO Life Na stotine ih umire: Ovdje se radnici kuhaju od vrućine

Sjetimo se i slučaja iz Hrvatske kada je u dvije luksuzne zagrebačke velike pronađeno 59 kineskih državljana, redom žrtava trgovine ljudima. 

"Akcija je bila koordinirana i uspješna. Od rujna smo utvrdili da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana do 18. siječnja ove godine na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja računalne prijevare na štetu državljana Kine", kazao je Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije u siječnju prošle godine. Kad je interventna policija upala u vile od 400 i 800 kvadrata, u njima su zatekli 61 kineskog državljanina, od koja su dvojica radili za Hrvate koji su vodili operaciju.

Žrtvama, tj. državljanima NR Kine s područja Tajvana je obećano da ako će raditi u tzv. call-centrima vratiti svoje dugove. Namamili su ih obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zatočili, oduzeli dokumente i tjerali da za njih mjesecima vrše računalne prijevare. Cijelo vrijeme su ih nadzirali tzv. domaćini kuće Kinezi (27 i 38).

Robovi su tako nasumično zvali brojeve u NR Kini i predstavljali se kao policajci žrtve dovodili u zabludu ne bi li ostvarivali veliku nezakonitu materijalnu dobit.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:45 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site