Top News
2717 prikaza

Želi naslijediti oca diktatora ali bivši muž joj je problem

Dariga Nazarbaeva
SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL
Vladao je 30 godina i čim je odstupio s mjesta predsjednika, kći mu je postala predsjednica parlamenta, samo korak do predsjedništva

Najstarija kći dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Kazahstana izabrana u srijedu za predsjednicu parlamenta, što je pokrenulo nagađanja da bi naslijedila svog oca nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine. Dariga Nazarbaeva imenovana je dan nakon što je njen otac Nursultan Nazarbaev iznenađujuće objavio da odstupa s mjesta predsjednika naftom bogate srednjoazijske zemlje. On je vladao još od 1989., kada je Kazahstan bio sovjetska republika u sastavu SSSR-a.

Unatoč odlasku s mjesta predsjednika, Nazarbaev koji sada ima 78 godina, zadržat će velike ovlasti kao predsjednik nacionalnog vijeća sigurnosti i predsjednik svoje vladajuće stranke. Neodgovoreno je ostalo pitanje hoće li se pojaviti netko iz kruga njegovih najbližih suradnika ili iz obitelji tko bi vodio zemlju.

Dariga Nazarbaeva | Author: MUKHTAR KHOLDORBEKOV/REUTERS/PIXSELL MUKHTAR KHOLDORBEKOV/REUTERS/PIXSELL

"Ušli su u jedno nesigurno razdoblje", kazala je za New York Times Marlene Laruelle, direktorica Srednjoazijskog programa na Sveučilištu George Washington.

Nazarbaev bi mogao tražiti način da kontrola nad zemljom ostane u rukama obitelji, kažu analitičari, kako bi zadržali svoje znatno bogatstvo i svoju nekažnjivost.

"To bi značilo nastavak sustava", kazala je Nargis Kassenova, suradnica na Centru Davis za ruske i euroazijske studije Sveučilišta Harvard.

Nazarbaeva bi se mogla pojaviti ne kao prvi izbor, ali ne niti kao posljednji, zbog problematičnog razvoda koji je u svoje vrijeme uzburkao političke duhove na međunarodnoj sceni, posebno nakon smrti njenog bivšeg supruga u zatvorskoj ćeliji u Austriji. Nazarbaeva je 55-godišnja amaterska operna pjevačica. Godinama je ulazila i izlazila iz vlade, pri čemu je bila i na mjestu zamjenika premijera. Ona i njen suprug, kirurg Rahat Aliev, prikupili su bogatstvom kontrolirajući medijsko i bankovno carstvo.

Aliev je bio jedan od najbogatijih i najomraženijih ljudi u zemlji, držao je glavna mjesta u domaćoj obavještajnoj agenciji i ministarstvu vanjskih poslova, a bio je i na čelu porezne policije. Stvari su po krivu krenule 2004. kada je njegova navodna ljubavnica, ruska televizijska zvijezda, pronađena mrtva na pločniku ulice u Bejrutu u Libanonu, nakon pada s balkona svog apartmana. 2007.

Nursultan Nazarbayev Nursultan Nazarbayev Top News Najveći uspjeh sultana: Svoju zemlju nije pretvorio u Jugu

Aliev je bio ambasador u Austriji kada je počeo kritizirati svog punca zbog mijenjanja ustava Kazahstana tako da može ostati predsjednik do kraja života. Tijekom narednih mjesec dana Alieva su smijenili sa svih položaja u vladi, a ubrzo i prisilno razveli od supruge, te su ga odvojili od njegovo troje djece. U to vrijeme nekoliko država u Europi počelo ga je istraživati zbog pranja novca. U Kazahstanu je u odsutnosti osuđen zbog različitih zločina, ali ga je Austrija odbila izručiti.

Iste godine oženio se u Austriji s Elnarom Šorazovom, austrijskom državljankom, te je objavio knjigu "Godfather-in-law", na engleskom i njemačkom jeziku, u kojoj je Nazarbaeva optužio da zemlju vodi poput mafijaškog dona. U lipnju 2014. bio je prisiljen predati se austrijskim vlastima, te su mu počeli suditi za otmicu i ubojstvo dvojice službenika kazahstanskog Nurbanka.

Ali, nešto prije nego će mu početi suđenje, u veljači 2015. pronašli su ga mrtvog obješenog o kuku za objesiti odjeću u kupaonici svoje ćelije u zatvoru u Austriji. Austrija je zaključila da je riječ o samoubojstvu. Imao je 52 godine. Svaka predsjednička kampanja Nazarbaeve vjerojatno bi oživjela ove događaje, što bi otvorilo prozor u svijet nepotizma, korupcije i drugih prljavih običaja kazahstanskih elita.

Dariga Nazarbaeva, Nursultan Nazarbaev, kraljica Elizabeta II i princ Philip | Author: POOL New/REUTERS/PIXSELL POOL New/REUTERS/PIXSELL

U međuvremenu je zemlja prihvatila kult ličnosti Nursultana Nazarbaeva, što opstaje čak i nakon što je on odustao od svakodnevnog vodstva zemlje. Nazarbaev je odabrao bivšeg premijera i ministra vanjskih poslova Kasima-Džomarta Tokaeva, koji je do tada bio predsjednik parlamenta, da vodi zemlju do redovnih izbora. 65-godišnji Tokaev je u svom govoru u srijedu pozvao Kazahstance da budu još aktivniji u razvoju zemlje.

Pozvao je i parlament da glavnom gradu Astani promijene ime u Nursultan, te vlasti svih gradova u zemlji da po Nazarbaevu nazovu glavnu ulicu u svakom gradu. Nazarbaev je s najvišeg mjesta u dvorani parlamenta promatrao kako zastupnici tajnim glasanjem jednoglasno prihvaćaju prijedlog o mijenjanju imena glavnog grada.

Promjena nije nastupila baš kao potpuno iznenađenje. Sveučilište koje je u Astani otvoreno 2009., ubrzo je preimenovano u Sveučilište Nazarbaeva, još niz elitnih škola po zemlji preimenovana u Nazarbaeve intelektualne škole. Aerodrom u glavnom gradu po njemu je dobio ime 2017.

2000 sirijskih funti Beskonačni rat Top News Kult ličnosti: Asad se prvi put pojavio na novčanici

Nazarbaev je posljednji živući predsjednik u Središnjoj Aziji koji je svoju zemlju vodio u kontinuitetu od proglašenja neovisnosti i raspada SSSR-a, često zatvarajući političke protivnike i novinare koji su ga kritizirali.

Analitičari sugeriraju da je odstupio s mjesta predsjednika kako bi organizirao urednu tranziciju vlasti kako bi se očuvala njegova ostavština, jer je posljednjih godina, unatoč ogromnim rezervama nafte, nacionalna ekonomija počela stagnirati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.