Top News
1953 prikaza

Zekanović poručio Murganić: Prevarili ste svoje glasačko tijelo

Hrvoje Zekanović
Patrik Macek (PIXSELL)
U Saboru je i dalje u tijeku žustra rasprava o Istanbulskoj konvenciji

Većina klubova zastupnika podržala je ratifikaciju Istanbulske konvencije naglasivši kako je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti. U ime Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu rekao je da će njegova stranka podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije izrazivši nadu da će dobiti više od dvije trećine glasova u Saboru.

Bauk je, u raspravi o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, istaknuo da ni jedan međunarodni dokument nije izazvao toliku pozornost u javnosti a razloge za to nalazi u različitim oblicima agresije.

"Krenulo je još s pokušajem da se u škole uvede zdravstveni odgoj dio kojega bi bila i spolna edukacija. Ali nije prošlo. Crkva i katoličke udruge digle su se na zadnje noge uz pomoć tada oporbenog HDZ-a i suprostavile su se takvom navodnom ideološkom trovanju mladeži", rekao je Bauk.

Davor Ivo Stier | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Davor Ivo Stier, koji se među prvim HDZ-ovcima javno usprotivio Istanbulskoj konvenciji, poručio je kako vjeruje da su svi zastupnici protiv nasilja, ali da je potpuno jasno da se Konvencija temelji na rodnoj teoriji.

"Nama ne preostaje ništa drugo nego da glasamo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije", naglašava Stier i dodaje: "Definicije iz članka 3. i 4. su ključne za implementaciju cijele Konvencije. Posrijedi su doista dva različita shvaćanja čovjeka. Za Istanbulsku konvenciju su oni koji smatraju da čovjek ima apsolutnu autonomiju da sam sebe definira bez obzira na biološke činjenice. To znači da osoba muškog spola sebe može definirati kao žensko. Ako pak smatrate da je čovjek rođen slobodan i tu slobodu ostvaruje u skladu s biološkim činjenicama, onda ćete biti protiv ratifikacije.  Nije problem spominjanje riječi rod niti tumačenje da su se uloge žena i muškaraca mijenjali kroz povijest, problem je u tome što se u Istanbulskoj konvenciji, za razliku od drugih međunarodnih dokumenata rod odvaja od spola", smatra Stier. 

Poštuje, kaže,  da i oni koji imaju različit svjetonazor od njega imaju pravo to izreći, a da ne budu sotonizirani.

Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković u katedrali SMIRUJE STRASTI Top News "Neće biti zakona koji će se povezivati s rodnom ideologijom"

"Ali isto tako zahtjevam da se ne stigmatiziraju ljudi koji su protiv Konvencije", poručio je dodavši da se ne očekuje od njega da ne glasa po savjesti.

"Nikoga ne osuđujem zbog njegovog stava, ne umišljam si da sam neki moralni autoritet. Itekako sam svjestan da sam grešan čovjek, ali imam savjest i zato nikome ne dam nikome, ali baš nikome, da mi oduzme slobodu savjesti jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek, a samo slobodan čovjek može uzdignute glave, oči u oči, pogledati svoj narod", zaključio je Stier.

A žustro je bilo i tijekom cijele rasprave. 

Zastupnik Hrast-a Hrvoje Zekanović prozvao je i ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić i to za prijevaru glasačkoga tijela, što je ministrica ocijenila kao "verbalno nasilje".

Hrvoje Zekanović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Prevareni smo i žao mi je zbog toga i žao mi je nevjerodostojnosti HDZ-a", rekao je Zekanović poručivši ministrici Murganić da su njezini glasači demokršćani, pripadnici Katoličke crkve i da je glasačko tijelo koje je protiv toga dokumenta duboko prevareno. Podsjetio je i na izjavu hrvatskih biskupa u kojoj pozivaju zastupnike da glasaju protiv konvencije.

Osvrnuo se i na zastupnike Mosta od kojih će dio glasati za konvenciju, a dio protiv i nazvao je to "šizofrenom situacijom" te predvidio "raspad Mosta".

Na Zekanovićeve riječi reagirala je ministrica Murganić rekavši da je u raspravi puno verbalnoga nasilja, žuči i uvreda te je zastupniku  Zekanoviću postavila pitanje s kojim pravom ju kao dužnosnicu proziva, propituje njezino vjersko uvjerenje, odanost i pripadnost stranci.

Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije Sve ili ništa! Top News Crkva koristi 'Istanbulsku' za rušenje Plenkovića

"Je li to zbog toga što sam susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena", upitala je Murganić .

"Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka trebala dati ostavku. Zašto vi ne date ostavku i odreknete se manadata jer ste došli na listi HDZ-a", nastavila je s pitanjima Murganić.

"Ja sam ostao vjerodostojan onome što sam uvijek govorio za razliku od vas", uzvratio je Zekanović koji je potom zbog neopravdanoga pozivanja na povredu poslovnika dobio drugu opomenu i izgubio pravo daljnjega sudjelovanja u raspravi.

Nada Murganić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Predsjedavajući Gordan Jandroković reagirao je na Zekanovićev poziv zastupnicima da u četvrtak gledaju skup u Splitu protivIstanbulske konvencije i "strepe".

"Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja", upitao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Zastupnike SDP-a zanimalo je što je to rodna ideologija o kojoj Zekanović govori tvrdeći da je taj pojam izmišljen i da ne postoji. "Recite nam što je to rodna ideologija o kojoj cijelo vrijeme pričate", inzistirao je Gordan Maras (SDP) na što ih je Zekanović uputio na Google pa objasnio.

"Rodna ideologija je to što je Kanada nedavno izbrisala nazive otac i majka u službenim dokumentima i ostavila roditelj 1 i roditelj 2.... Rodna ideologija je i to da netko po rođenju može biti muškarac, pa onda promijeniti spol i postati žensko. Imamo slučaj u Latinskoj Americi gdje je jedan muškarac postao ona kako bi dvije godine ranije otišao u mirovinu ", odgovorio je Zekanović.

Tijekom rasprave 'zaiskrilo' je i između Zekanovića i zastupnika SDSS-a kada je Draganu Jeckov (SDSS) upozorio da govori hrvatskim jezikom. Reagirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je njega pozvao da govori na standardnom hrvatskom kako bi ga se moglo razumijeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 08:57 12.Travanj 2018.

    Koliko zastitnika silovatelja,nasilnika i svecenika-pedofila sedi u Saboru... jel ste za to borili branitelji?!? jeste krvarili da bi vam sad muskarci u haljinama (i njihove podguzne muve) bez dece i obitelji, odlucivali o pravima i slobodama vasih majki,sestara,kceri?!?!?

  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 06:31 12.Travanj 2018.

    Iskompleksirani zeko ;)